Patrijarh srpski Irinej razgovarao je danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o stanju SPC u Crnoj Gori i aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

Patrijarh Irinej i predsjednik Srbije ocijenili su da je stanje u Crnoj Gori teže nego što je ikada bilo i apelovali na crnogorske vlasti da razmisle o svojim postupcima, da ne krše prava srpskog naroda i ne otimaju identitet.

Patrijarh Irinej apelovao je na crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da ne radi to što radi.

– Stanje je teže što je ikada bilo. Ovako nije bilo ni u vrijeme otomanske imperije, ni čak u vrijeme komunizma, koji je imao mnogo više respekta prema srpskom narodu – rekao je patrijarh.

Kako je naveo, cilj je da se u Crnoj Gori primijeni metod koji su ustaše primijenile u Hrvatskoj, a to je da se protjera srpski narod, uništi i onemogući SPC.

On je apelovao na crnogorskog predsjednika da razmisli “o tome što čini, da ne čini dobro ni svojoj porodici, ni svom narodu, ni svojoj crkvi”.

– Ono što je čudno je da čovjek koji nije kršten, koji je ateista hoće da stvori crkvu. U istoriji hrišćanstva se nije desilo da oni koji su nisu hrišćani i ne podnose hrišćane stvaraju crkvu. To ne mogu da razumijem – rekao je srpski patrijarah.

On je uputio molbu predsjedniku Srbije da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori koji, kako je rekao, živi od kada živi i Crna Gora, ne samo kao Crna Gora nego kao Zeta.

Vučić je rekao da je sa patrijarhom razgovarao i završetku radova na Hramu Svetog Save za koje se očekuje da budu završeni ove godine.

– Što se situacije u Crnoj Gori tiče, mi razumijemo stav SPC. Mi moramo da budemo obazriviji, jer ne želimo da radimo ono što su oni nama radili – rekao je on, dodajući da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja te države, kao što je Crna Gora narušila teritorijalni integritet Srbije kada je priznala nezavisnost tzv. Kosova.

Vučić smatra da je nerazumno da političari osnivaju nove crkve i kao zanimljivu istakao činjenicu da se politika miješa u crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari.

– Oni se tu ne zaustavljaju, nego pokušavaju da uzmu i imovinu – rekao je on i dodao da se ovdje radi o nečemu teškom za srpski narod, da neko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori.

– Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod tamo – zaključio je on u odgovoru na sumnje patrijarha o “protjerivanju srpskog naroda” i dodao da “novih Oluja neće biti”.

Izvor:  Izvor: Agencije