Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej zamolili su članove Senata Insbruka da se u tekst na spomen-ploči Diane Budisavljević, koja će biti postavljena na njenu rodnu kuću, doda da je iz ustaških logora spasila srpsku djecu.

U pismenoj molbi upućenoj Senatu Insbruka navedeno je da razmotre sadržaj teksta na spomen-ploči Diani Budisavljević, zaslužne za spašavanje više od 10.000 djece iz ustaških logora, doda prefiks “srpska” djeca, jer to odgovara istorijskom i faktičkom stanju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tim povodom je rekao da su to bila srpska djeca i da bi bila obaveza da se tačno kaže o čemu je riječ, prenio je RTS.

Diana Budisavljević bila je Zagrepčanka austrijskog porijekla koja je za vrijeme NDH spasila više od 10.000 srpske djece iz ustaških koncetracionih logora.

Ona je vodila detaljnu kartoteku dječijih sudbina, koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast 1945. godine. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je poslije njene smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga ove žene.

Izvor: SRNA/Srpskainfo