БАЊАЛУКА, 23. МАЈА /СРНА/ - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас посланичком расправом о Приједлогу одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за ову годину у максималном износу до 678 милиона КМ.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske potvrdili su danas sve akte koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donijeli odluku o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

Riječ je o 19 uredbi, donesenih tokom vanrednog stanja, od kojih njegovim ukidanjem prestaju da važe Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i Uredba sa zakonskom snagom o oslobađanju plaćanja nakanada za priređivanje igra na sreću.

Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja već je prestala da važi.

Ostale uredbe će ostati u primjeni dok se ne realizuju mjere Vlade Srpske koje su uredbama predviđene ili dok se pojedine odredbe ovih uredbi ne preuzmu ili ugrade u tekst zakona koji regulišu te oblasti, kao što su zakoni o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i slično.

To su uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti “kovid-19” izazvane virusom korona, o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o izmjeni i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske i o dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Zatim, uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje “Hitnog projekta `kovid-19` za BiH”, o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor Pet ce kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka – Doboj.

To su i uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, o dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske, o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, o Kompenzacionom fondu Republike Srpske, te o izmjenama i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti kovid-19.

Od ukupno 50 prisutnih poslanika za potvrđivanje pomenutih akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i odluku o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom glasalo je njih 50, a niko nije bio protiv ili uzdržan.

Narodna skupština usvojila je Odluku o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2020. godinu, kojom je predviđeno dugoročno zaduživanje Srpske za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 miliona KM.

U skladu sa ovom odlukom predviđeno je da se Srpska dugoročno zaduži na domaćem tržištu do 354,13 miliona KM, od čega je već realizovano 214,13 miliona KM, a planirano je zaduženje do 140 miliona KM kroz emisije obveznica i kreditna zaduženja.

Predviđeno je i da se Srpska dugoročno zaduži i na inostranom tržištu do 323,86 miliona KM zaduženjem kod MMF-a, Evropske Komisije i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a u skladu sa Rebalansom budžeta Republike Srpske za 2020. godinu.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Poslanici su usvojili i Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina /9048-BA/.

U skladu sa ovom odlukom prihvata se zaduženje Srpske prema pomenutoj banci za realizaciju dodatnog finansiranja Projekta registracije nekretnina u iznosu do 12,8 miliona evra, što je 64,1 odsto od ukupnog iznosa kredita za BiH, koji iznosi 20 miliona evra.

Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je 13. posebnu sjednicu.

Izvor: SRNA/RTRS