Crna Gora je u liku svojih zvaničnika, očigledno, odlučila da konkretizuje rat koji je objavila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a prva kolateralna žrtva treba da bude sveštenik Saša Јanjić, koji je u Pljevljima proveo 20 godina života, saopšteno je iz lokalnog Odbora za odbranu svetinja, povodom rješenja prema kojem Јanjić do petka, 26. juna, mora da napusti Crnu Goru.

– Ovdje nije riječ o progonu jednog čovjeka, već 80 odsto pravoslavnog stanovništva pljevaljskog kraja – navedeno je u saopštenju.

U ovom odboru smatraju da je vlast ovakvim postupanjem suspendovala pravni poredak u Crnoj Gori, a na djelu se, još jednom, dokazuje teza da je riječ o zemlji koja funkcioniše na principu zaštite privatnih interesa, a ne interesa svih građana.

– Da nije tako, zar bi Manastiru Svete Trojice, prvi put nakon 500 godina, prijetila opasnost da ostane pust ili za upravitelja dobije nekog nekrštenog činovnika crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova – upitali su iz Odbora.

Iz Odbora za odbranu svetinja Pljevlja poručuju da će pljevaljski narod, na teror koji se institucionalno sprovodi, adekvatno odgovoriti.

– To podrazumijeva neupitnu odbranu – od praga porodičnog doma do svetinja, sve do konačne pobjede prava i pravde – poručili su iz Odbora.

Oni poručuju da narod pljevaljskog kraja neće dozvoliti progon sveštenika zato što bi to značilo predaju svetinja u ruke bezbožnika.

Izvor: SRNA/RTRS