Današnja sjednica skupština grada Prijedora završila je prije nego što je i počela jer nije bilo odborničke većine za usvajanje dnevnog reda.

Njenim održavanjem prethodila je pismena ostavka zamjenika gradonačelnika Aleksandra Miljuša.

Današnja sjednica otvorila je pitanje da li je skupštinska većina DNS-a u Prijedoru upitna.

Nakon što je prije mjesec dana isključen iz Gradskog odbora SNSD-a Aleksandar Miljuš danas je podnio pisanu ostavku na mjesto zamjenika gradonačelnika. Kako navodi razlog je odgovornost prema partiji i lideru ove stranke.

– Ostavka je podnesena iz tog razloga što je on dogovorio sa DNS i SDS da na to njegovo mjesto dođe kandidat SDS-a. A njemu je obećano zauzvrat od strane DNS-a, mjesto menadžera grada – istakao je Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Iznenađenje na današnjoj skupštini bio je prelazak samostalnog odbornika Ranka Kolara u SNSD. Za Kolara razlog je jasan.

– Јa mislim da je ova odluka ispravna i da ću najjačoj partiji dati maksimum – napomenuo je Kolar.

Prijedlozi gradonačelnika za dopunu dnevnog reda, za imenovanje zamjenika gradonačelnika i načelnika odjeljenja za privredu, nisu prošli. Na novinarsko pitanje da li su pomenute dvije pozicije obećane SDS-u gradonačelnik Prijedora odgovor nema.

– Moja je želja kao gradonačelnika bilo da se sva mjesta koja su moguća popune u Gradskoj upravi jer to je potreba da bi gradska uprava u potpunosti funkcionisala u narednom periodu – poručio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Ovo je politička igra DNS-a i borba za lične interese, stav je Mirsada Duratovića iz Demogratske Fronte.

– Malo treba propratiti gdje će ko dobiti koju poziciju, da li će biti uvedena pozicija menadžera grada, da li će neko dobiti neka radna mjesta unutar Gradske Uprave u nekim odjeljenjima – mišljenja je Duratović.

Na sjednici se nisu pojavila tri odbornika SDS-a, što je otvorilo mnoga politička pitanja. Između ostalog i unutarstranački sukob SDS-a. Šta će se dešavati na političkoj sceni Prijedora i ko u ovom momentu ima skupštinsku većinu za sada je pitanje bez odgovora.

Izvor: RTRS