Na zahtjev ministrarke inostranih poslova Bisere Turković, Savjet ministara je sa dnevnog reda skinuo tačku o formiranju ekspertskog tima koji je trebao da pomogne u borbi protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj. Na ovakvu odluku stižu burne reakcije i osude entitetskih minstara, ali i građana Novog Grada.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kaže je stav Bisere Turković rezultat neargumentovanih, neprovjerenih i netačnih informacija. Turkovićeva, pak kaže da nije znala ni koliko bi članova budući ekspertski tim trebalo da ima.

– Najviše me je zaprepastila činjenica da je ministarka Turković o određenim aktivnostima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, umjesto da pozove mene kao resornog ministra, kontaktirala neke državne službenike koji su isključivo bošnjačke nacionalnosti.

Mislim ad je to potpuno neprihvatljivo – naglasio je Košarac.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je u pitanju nesporazum.

– Mislim da je ministarka Turković dobila nekompetetno mišljenje određenog broja ljudi koji su tražili da se ova tačka skine sa današnje sjednice. Apsolutno je neophodno donijeti tu odluku – kategoričan je Tegeltija.

Odluka ministarke Turković je nelogična i za rukovodstvo opštine Novi Grad, u čijoj se blizini nalazi Trgovska Gora. Od Savjeta minstara očekuju ozbiljnost po ovom pitanju jer građani Novog Grada imaju svoja prava.

– Tražimo da budemo zaštićeni od strane BiH i tražimo da se napokon završi formiranje ekspertskog i pravnog tima tako i da se u što kraćem periodu podnese tužba protiv Republike Hrvatske – ističe načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Zbog ovakve današnje odluke ogorčeni su stanovnici Novog Grada, ali i u ekološkoj organizaciji u Novom Gradu.

– Zaista nema potrebe da uljepšavamo stvari. Današnje blokiranje formiranja ekspertskog tima nije ništa drugo nego šamar svim građanima sjeverozapadnog djela BiH, ali i Sisačko moslovačke županije – kaže Mario Crnković iz Grin tima Novi Grad.

Reakcije stižu i iz Republike Srpske. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić kaže da je od ministra koji je trebalo da bude nosilac aktivnosti u naporima da se diplomatskim putem dođe do rješenja ovog problema očekivala apsolutnu podršku, a ne nemar i demagoško bacanje problema pod tepih.

– Gospođa Turković, kao prvi čovjek bh. diplomatije, morala je znati da skidanjem odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru krši zaključke Predsjedništva BiH, koji su obavezali sve nosioce javnih funkcija da iskažu protivljenje namjerama Hrvatske i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe da nam se nuklearni otpad skladišti u dvorištu – naglasila je Golić.

Osude na današnju odluku stižu i od federalne ministarke ekologije i turizma Edite Đapo, koja je istakla da je ova odluka Turkovićeve blokirala borbu BiH za zaštitu zdravlja stanovništava ali i ekologije.

Izvor: RTRS