Za Milorada Dodika, srpskog člana Predsjednišva BiH, odluka Ustavnog suda BiH o odgađanju izbora je očekivana, i još jedna je u nizu odluka koja je narušila političke odnose u BiH.

Osim izbora, problem su i budžet institucija BiH, i imenovanja u agencijama i insitutcijama. O ovim pitanjima, trebalo bi da razgovaraju lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA početkom naredne sedmice.

Lokalni izbori u BiH otvorili su brojne probleme. Budžet, od kojeg zavisi i njihovo održavanje, na nivou BiH je dogovoren, ali još nije usvojen.

O tome bi Predstavnički dom BiH trebalo da raspravlja na narednoj sjednici.

Izostanak dogovora uticao je i na odgađanje izbora sa 4. oktobra na 15. novembar. Na odluku Centralne izborne komisije zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH uputio je SNSD.

Sud se proglasio nenadležnim.

– To je već udruženi sudski poduhvat, koji ide za tim da se očigledno nelegalne stvari ne presuđuju. Važno je da se ovo desilo. Јoš jednom se pokazalo egzaktno kako to funkcioniše Ustavni sud koji se proglašavao nadležnim za sve i svašta i za šta jeste i za šta nije, a sada je našao za shodno da nije nadležan. Ali to smo i očekivali – rekao je Dodik, predsjednik SNSD-a.

Osim rada i odluka Centralne izborne komisije, za koju SNSD smatra da nema legitimitet, još je otvorenih pitanja.

Između ostalog, nije popunjen Savjet ministara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da bi to pitanje moglo biti riješeno na sastanku, kojem je domaćin lider SNSD-a Milorad Dodik.

Trebalo bi da bude razgovarano i o imenovanju Selme Cikotića za ministra bezbjednosti, ali iz HDZ-a ističu da će morati da budu riješena ranija, za njih sporna, imenovanja.

– Mi smo rekli da nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku. Da bi se to promijenilo trebamo zajednički sjesti i vidjeti možemo li napraviti jedan program rada, bar za ove dvije godine ako nismo prvih godinu dana – rekao je dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Na sastanku bi trebalo da bude riječi i o izborima u Mostaru, što će se naredne sedmice u hitnoj proceduri naći i pred poslanicima Predstavničkog, ali i Doma naroda Parlamenta BiH.

Nakon razgovora sa predstavnicima Srba iz Mostara, zvančnici Srpske istakli su da je potrebno da na izborima mostarski Srbi imaju jedinstvenu listu.

Izvor: RTRS