Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je Srni da je saopštenje SDA povodom najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija na bazi koncesije kod Trebinja graditi aerodrom, još jedan dokaz da zvanično Sarajevo posredstvom SDA šalje poruku negiranja svega što je srpsko.

Petrović je istakao da je saopštenje SDA u najmanju ruku neprimjereno i van svih okvira političke kulture prema jednom državniku kakav je srpski predsjednik.

– Onakvo saopštenje, puno konstrukcija, laži i mitova, još jedan je dokaz da zvanično Sarajevo posredstvom SDA šalje poruku negiranja svega što je srpsko. I upravo takvim ponašanjem sarajevskog establišmenta odavno je postalo jasno da Republici Srpskoj nije mjesto u vještačkoj tvorevini kakva je BiH”, naveo je Petrović.

On je istakao da je njemu i svima u Republici Srpskoj bilo veoma drago kada je Vučić najavio gradnju aerodroma “jer gdje bi se drugo Srbija odlučila da gradi ovako važan kapitalni objekat van svoje državne granice nego u bratskoj Republici Srpskoj”.

– S druge strane, razumijemo i sarajevsku želju o izgradnji mita o navodnom bošnjačkom trajanju kroz istoriju, ali ne možemo i nećemo da razumijem da etničko čišćenje vezuju za Trebinje. Ta bezočna laž neće proći jer se dobro zna i istorija to svjedoči ko je bio dželat i ko je dovodio strane plaćenike i formirao obučne centre da etnički čiste gradove i sela od nedužnog srpskog naroda – naveo je Petrović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci da je Srbija zainteresovana da sa Vladom Republike Srpske počne razgovore o izgradnji aerodroma u istočnoj Hercegovini između Trebinja, Bileće i Gacka, nazivajući Trebinje jednim od najljepših srpskih gradova.

Iz SDA su objavili saopštenje u kome su naveli da Vučić “jednom za svagda mora da nauči” da u BiH ne postoje “srpski gradovi”, kako je on nazvao Trebinje, te tvrde da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja i da su iz tog grada protjerani tokom posljednjih ratnih sukoba.

Izvor: SRNA/RTRS