Rijeka Tara je 31. jula zagađena u najvećem dijelu toka kroz Crnu Goru. Ekolozi, nevladine organizacije i dio opozicije tvrde da je reka zamućena usljed izgradnje malih hidroelektrana na njenim pritokama i optužuju državu da dozvoljava ekocid.

Nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) je prijavila UNESCO-u najnoviji, kako su naveli, ekocid na rijeci Tari. Tvrde da je Tara, čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, tokom jula bila zamućena, a da je juče, (31. jul) celim tokom do samog ušća u Drinu, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna, piše Blic.

– Pored radova na autoputu, izgradnja minihidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito rijeke – usljed čega dolazi do “neviđenog ekocida – pomora ribe i živog svijeta” naveli su iz KOR-a.

Oni su prosledili UNESCO-u foto i video zapise uništavanja rijeke. Isti materijal biće prosleđeni i delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, kazali su iz KOR-a.

Nevladina organicazija “Green Home ukazuje da Tara ima “šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svjetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa”.

– Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku mjeru i rijeka odumire. Svako ko je prouzrokovao ovakvu situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta – kazali su iz “Green Home-a”.

Ekološki pokret “Ozon” pretpostavlja da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na rekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje autoputa.

– Podnijeli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratni informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim mjerama – saopštili su iz Ozona.

– Suza Evrope od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je ostalo kao jedina vrednost i bogatstvo države – prirodnih ljepota, i neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati – poručili su iz opozicione političke partije URA.

Traže hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja rijeke, navodeći da će o incident obavijestiti partijsku internacionalu – Zelene Evrope, čije je URA član.

Ministarstvo: Hitno poslati inspekciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u odgovoru “Radio Slobodnu Evropu” navode da su hitno zatražili utvrđivanje stanja na terenu.

– Ministarstvo održivog razvoja i turizma je danas odmah povodom informacija koje smo dobili putem medija o zamućenju rijeke Tare na potezu od Mojkovca do Šćepan Polja, poslalo pisani zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da u najhitnijem roku uputi nadležne inspekcije na teren, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja – navode iz Ministarstva.

Zbog ranije devastacije Tare reagovao je UNESCO jula 2019. i u izvještaju Komiteta za Svjetsku baštinu izrazio zabrinutost. Evropska komisija je u Izvještaju o napretku Crne Gore 2019, Podgorici preporučila stroži odnos u slučaju negativnih uticaja gradnje autoputa na rijeku Taru.

Korito rijeke Tare u jednom dijelu je od prošle godine ugroženo građevinskim radovima na dionici autoputa od Podgorice do Kolašina, koje izvodi kineska kompanija CRBC.

Izvor: Srpskainfo