Prije desetak dana, o čemu je izvještavala i Radio-televizija Republike Srpske, oko 500 mještana prijedorskih naselja Urije i Čirkin Polje potpisalo je peticiju kojom apeluju na lokalnu vlast, da hitno ukloni divlju deponiju. Od gradskih vlasti dobili su odgovor da deponija nije u njihovoj nadležnosti. Mještani su otišli korak dalje i provjerili čija je sporna parcela, na kojoj se deponija nalazi. Priča dobija novi epilog.

Pored života kraj divlje deponije, nesnosnog smrada, životinjskog i građevinskog otpada, izvora zaraze, mještani naselja Urije i Čirkin Polje kažu razočarani su, jer ih gradska vlast optužuje da su sami pored kuća napravili deponiju.

Na pitanje novinara RTRS-a od 4.avgusta, u čijoj je nadležnosti deponija, od resornog Odjeljenja grada Prijedora, dobili smo odgovor da je deponija na privatnim parcelama i da Grad nije nadležan da ukloni otpad.

Međutim, mještani su putem kastastarskog izvoda došli do novog saznanja.

– Ovdje su se djeca igrala, šetali smo, međutim neko je iz ne znam kojih razloga, ili je po dogovoru sa opštinskim vlastima, počeo dovoziti ovdje otpad – kaže Zdravko Marjanović, mještanin prijedorskog naselja Urije.

Zbog, kako kažu, nerazumijevanja gradskih vlasti da riješe ovaj problem, mještani su se obratili odbornicima u Skupštini grada koji su pitanje divlje deponije postavili na posljednjem skupštinskom zasjedanju.

– Sramota je ne znati gdje grad sve ima zemljište i ne htjeti pomoći našim građanima. Ovim putem apelujem i tražim od Gradske uprave i gradonačelnika da hitno intervenišu po pitanju ovog problema jer ovaj otpad je takozvana ekološka bomba – rekao je Dalibor Pavlović, šef Odborničkog kluba SNSD-a u SG Prijedor.

Nekoliko dana nakon prvog dopisa prijedorskoj gradskoj upravi uputili smo novi. 14. avgusta.

Iz istog Odjeljenja dobijamo drugi odgovor – deponija se malim dijelom nalazi na parcelama koje su u vlasništvu grada i biće uklonjene.

Mještani očekuju da će aktuelna prijedorska vlast održati obećanje i ukloniti deponiju.

Poručuju vremena za čekanje nema i ako to uskoro ne bude urađeno, kažu, biće prinuđeni na proteste.

Izvor: RTRS