U Beogradu će uskoro biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa rukovodstvom Republike Srpske o dvostrukim standardima međunarodne zajednice u rješavanju statusa Kosmeta u Srbiji i Republike Srpske u BiH. Kako je obećano tokom julskog sastanka u Banjaluci, dokument te sadržine, predsjednik Srbije već je zaprimio.

U politici “štapa i šargarepe” nema promjena. Šargarepu su konzumirali svi narodi od Triglava do Đevđelije. Osim Srba. Tu “slast” u vidu samoproglašene nezavisnosti djelimično konzumiraju i Albanci na Kosovu i Metohiji koji su u “velikoj državi” imali status narodnosti. S druge strane, postojanje Republike Srpske i njena verifikacija u Dejtonu konstantno su na udaru visokih predstavnika međunarodne zajednice – od prvog Karla Bilta do aktuelnog Valentina Incka.

O antidejtonskom djelovanju dejtonske konstrukcije “visoki predstavnik”, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dostavom dokumenata, upoznao je predsjednika Srbije i državu garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ponašanje visokih predstavnika i status Kosova i Metohije jasno oslikavaju dvostruke aršine politike zapadnih zemalja, još jasniji je Dodik.

To je, ističe, učinjeno, s obzirom da Srbija razgovara sa Prištinom, a da su neke zapadne zemlje rekle da prihvataju nezavisnost Kosova, dok te iste zapadne zemlje krše Dejton, tako što Republici Srpskoj oduzimaju prava, žele da je konzerviraju i naprave unitarnu BiH.

To je, naglašava Dodik, potpuno obrnuti proces koji je viđen na primjeru Kosova i Metohije.

– Dakle, ideja da se Vučiću dostave podaci u tom pogledu i da može na relevantan način da uporedi različito ponašanje međunarodne zajednice u gotovo identičnim situacijama vezano za statuse – naveo je Dodik.

Uz potpuno razumijevanje težine pitanja, Dodik podsjeća da je predsjednik Srbije i do sada štitio legitimna ustavna prava Republike Srpske. Vučić je obavijestio medije da će dokument dodatno analizirati, ali sadržaj neće komentarisati. Zato je uputio pozivnicu za razgovor rukovodstvu Srpske.

– Pročitao sam juče, pročitaću još dva puta da bih se bolje upoznao, da bi ga bolje proučio i uputiću im poziv da dođu u Beograd u danima koji su pred nama, u skladu sa njihovim i našim obavezama, i da razgovaramo o svemu tome – rekao je Vučić.

Dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske, posmatrajući svu situaciju u kontekstu značajnog ili strateški važnog, prioritetnog nacionalnog pitanja, a u okviru takvog nacionalnog pitanja za Srbiju svakako jeste i Srpska, a ne samo Kosovo, precizirala je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– I ako negdje postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu, onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu – istakla je predsjednica.

Upravo ove veze i relacije izazivaju podozrenje i nervozu među predstavnicima zapadnih država u Bosni i Hercegovini. A izvan BiH vezivanje sudbina Republike Srpske i Kosova i Metohije bilo je i od strane zapadnih političkih aktera. Čak i američkih stratega aktuelnog predsjednika i bivših državnih sekretara.

Niko ne može razumno da objasni zašto se komunističke granice Srbije mogu mijenjati, a granice BiH ne. Ili ukoliko Priština želi stolicu u Ujedinjenim nacijama zašto bi to pravo bilo uskraćeno Republici Srpskoj, samo su neka od izrečenih, otvorenih pitanja.

Uz podsjećanje da Srbija status Kosova brani međunarodnim pravom, beogradski analitičar Čedomir Antić jasno kaže da se kancelarija visokog predstavnika promovisala u servis njemačkog i austrijskog državnog interesa i zaštitnika bošnjačkog nacionalizma.

– I onda je logično da prosto legitimni predstavnici Srba traže prava za Srpsku i traže da ono što nije dozvoljeno Republici Srpskoj, koju je, ako već priznajemo komunističku ustavnost, stvorio konstitutivni narod koji ima suverena prava, za razliku od Albanaca koji su bili narodnost, dakle nacionalna manjina – kaže Antić.

Početkom narednog mjeseca predsjednika Srbije očekuju razgovori u Briselu i Vašingtonu o temi statusa Kosova i Metohije. Da li će sagovornici na mapi Balkana proširiti interesovanje!?

Izvor: RTRS