Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovalo je u međunarodnoj akciji “Falkuša” usmjerenoj prema kriminalnim ćelijama unutar takozvanog “balkanskog kartela” koje su specijalizovane za pružanje “usluga” krijumčarenja većih količina opojnih droga, uglavnom kokaina, jedrilicama i jahtama.

Kriminalistička istraga kodnog naziva “Falkuša” usmjerena je prema kriminalnoj grupi unutar tzv. Balkanskog kartela, specijaliziovanog za pružanje “usluga” krijumčarenja jedrilicama i jahtama.

Zapljena kokaina (foto: Guardia Civil)

Zapljena kokaina (foto: Guardia Civil)

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlantskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom 2020. godine policijski službenici Policijskog nacionalnog odjeljenja za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske počeli su kriminalističku istragu kodnog naziva “Falkuša”.

Zbog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom stražom i francuskom carinom.

Osim navedenih agencija, u provođenju istarge”Falkuša” podršku su pružili i Eurpol, američka DEA (odjeljenje u Zagrebu), britanska NCA, holandska nacionalna policija, kao i MUP Republike Srpske.

U ovoj grupi su bila najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel regrutovao za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekookeansku plovidbu.

Јedrilica je registrovana u Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Zapljena kokaina (foto: Guardia Civil)

Zapljena kokaina (foto: Guardia Civil)

Do sada je utvrđeno kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja sa Kanarskih ostrva prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Koordinisanom akcijom, specijalni tim španske Civilne straže 8. septembra je u međunarodnim vodama presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je usidrena u vode Kanarskoih ostrva.

Pretragom jedrilice pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Istraga u ovom slučaju se nastavlja, kao i saradnja međunarodnih policija i agencija za borbu protiv droga.

Izvor: RTRS