Projekat izgradnje prijedorske istočne obilaznice, čiji je cilj izmještanje tranzitnog saobraćaja izvan gradske sredine, “na čekanju” je više od dvije decenije. U preduzeću “Prijedor putevi”, koje je 2003. godine igradilo prvi dio obilaznice, zainteresovani su za nastavak ovog projekta, vrijednog više od 15 miliona maraka. Tvrde, izgubljeno je dvadeset godina, iako je, kako ističu, Prijedor imao politički uticaj za rješenje ovog pitanja.

Gradnja prijedorske obilaznice, predviđene dužine oko 11 kilometara, počela je 90-ih godina kada je preko rijeke Sane izgrađen most, tzv. “vijadukt”. Gradnja je nastavljena 2003., kada su “Prijedor putevi” izgradili oko dva i po kilometra obilaznice. Međutim, tada gradnja prestaje. Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, neriješeno ostaje 380 metara, tvrde u “Putevima Srpske”. Od tada do danas, tu je makadam. Krajnje je vrijeme za završetak gradnje obilaznice, poručuju privrednici, za koje adekvatna alternativna dionica ne postoji.

– Mislim da je most na rijeci Sani početak te, napravljen prije preko 20 godina i da je konačno vrijeme bilo da u svim ovim mandatima da se završi upravo jedan taj infrastrukturni objekat koji je značajan i za industrijske zone, a pogotovo za nas iz Ljubije kao alternativni put kojim bi mogli da se krećemo prema Prijedoru, Banjaluci i dalje – naglašava Goran Bojić, vlasnik preduzeća “Inving invest inženjering” Prijedor.

Projektom je predviđen nastavak gradnje više od osam i po kilometara obilaznice, koja bi se priključila na magistralne puteve prema Banjaluci i Kozarskoj Dubici. U “Putevima Srpske” navode da prema predračunu, vrijednost radova iznosi više od 15 miliona maraka. U preduzeću “Prijedor putevi”, zainteresovani su za nastavak ovog projekta.

– Ono što nije u redu je stvarno što je izgubljeno nekih dvadesetak godina, dok su ostale gradske sredine u Srpskoj napravile i završile obilaznicu koje su započete ili ostale nezavršene prije rata, navodim primjer Bijeljine koja je završila dvije i ne vidim razloga zašto to Prijedor nije gurao iako je imao i poziciju i politički uticaj da se jedan takav infrastrukturni projekat završi – poručuje Radenko Crnogorac, direktor preduzeća “Prijedor putevi”.

U saopštenju prijedorske Gradske uprave navodi se da imaju obećanje iz “Puteva Srpske” da će snositi troškove izgradnje obilaznice, dok će Grad Prijedor snositi troškove eksproprijacije zemljišta.

Zbog čega je dvije decenije odgađan nastavak gradnje obilaznice, pitaju se i u prijedorskom SNSD-u.

– Smatramo da je 20 godina kako oi kažu predugo da grad nema takvu zaobilaznicu koja je od vitalnog značaja za grad i za našu privredu. Činjenica je da je već dugi, dugi niz godina ministar saobraćaja i veza, direktor Puteva i gradonačelnik iz iste političke partije i da oni zajedničkim snagama nisu mogli, da ne kažem nisu htjeli naći zajedničko rješenje tog problema – ističe Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora.

Da je rješenje izmještanje glavnog tranzitnog puta iz centra Prijedora, smatraju i “Čuvari Sane”. Tako će, nadaju se, najavljena gradnja benzinske pumpe u blizini rijeke i gradske plaže, dobiti pravu poziciju.

– Da kamioni ne idu kroz centar grada već da idu oko grada i samim time smanji opterećenje na saobraćaj u samom gradu, a da bude interesantno da i sami graditelji pumpi tamo grade pumpe, a ne ovdje u centru grada – rekao je Dragan Ratković, član Udruženja “Čuvari Sane”.

Prijedorska obilaznica zamišljena je kao moderna saobraćajnica, s dvije saobraćajne trake, bankinama i rješenjima raskrnica na spojevima svih lokalnih i magistralnih puteva.

Izvor: RTRS