Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić organizovao je danas prijem za polaznike Akademije političke odgovornosti, petomjesečnog projekta koji realizuje Udruženje građana “DON” Prijedor s ciljem edukacije mladih članova političkih partija.
“Smatramo da je ovo dobra inicijativa i drago mi je da smo bilo domaćini velikom broju mladih budućih političara koji će dati svoj doprinos budućem razvoju grada. Vjerujem da je ovo korisno jer su već prošli nekoliko modula i sada su došli do praktičnih aktivnosti i sve što su naučili trebalo bi dalje da primjenjuju”, rekao je Mešić novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo predizborno vrijeme dobar pokazatelj mladima da uvide razliku između pozitivnog ponašanja, korektne saradnje i dobrih odnosa s jedne strane i neprincipijelnosti i govora mržnje s druge strane.

On je naveo da su u posljednje dvije godine političke turbulencije dosta naštetile dugogodišnjoj borbi za predstavljanje Prijedora kao realno jednog od pozitivnih gradova na političkoj sceni Republike Srpske koji je dugo prednjačio u ocjenama predstavnika mnogih i domaćih i međunarodnih institucija.

“U posljednje dvije godine doživio je napad na integritet jer su političke strukture upirući prste samo u probleme osvijetlile grad u drugoj dimenziji. Nadamo se da će se poslije izbora ponovo stabilizovati politička scena u Prijedoru i tome se generalno uče i ovi mladi ljudi da kulturu govora prilagode objektivnoj potrebi i stanju društva”, naglasio je Đaković.

Izvršni direktor Udruženja građana “DON” Murisa Marić izrazila je nadu da će program biti nastavljen i u idućim godinama.

“Danas su tu predstavnici devet političkih partija. Od 17 polaznika koji su prošli ovu akademiju, 14 je na listama za predstojeće lokalne izbore. Ovo je jedinstvena prilika da vide kako je sjediti u skupštinskim klupama i šta su obaveze i odgovornosti. Zahvaljujemo Skupštini grada i Gradskoj upravi jer su upriličile ovaj sastanak, jer ovo su dešavanja koja nisu svakodnevna i odavno je praksa da političke partije šalju članove negdje na političke akademije, a, evo, sad je to i u našem gradu”, navela je Marićeva.

Na prijemu je simulirana sjednica Skupštine grada uz obraćanje gradonačelnika i predsjednika Skupštine, te uz aktuelni čas u kojem su pitanja postavljali polaznici akademije.

Akademija se organizuje uz podršku programa BHRI koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, a finansira USAID.

Izvor: Agencije