U Osnovnoj školi „Petar Kočić“ iz Prijedora u toku je uređenje dvorišta, a potom slijedi izgradnja sportskih terena novcem koji je donirala Vlada Srbije, u iznosu od oko 390.000 KM.

Direktorka ove obrazovne ustanove, Gorana Bosančić, podsjeća da je novac doniran kroz projekat paralelnih veza Republike Srpske i Srbije, te da je vanjsko uređenje škole drugi dio planiranih radova.

– Prvi dio projekta su bili unutrašnji radovi u školi, a drugi dio je skuplji i nama veoma važan, jer mi nismo imali odgovarajuće sportske terene. Imali smo samo jedno fudbalsko igralište, a sada su nam isprojektovali košarkaško i odbojkaško igralište, kao i atletsku stazu, koja će ići oko ovih igrališta i imaće četiri staze. Imaćemo i jednu sprint stazu dugu oko 70 metara – priča Bosančićeva.

Ona ističe da će, osim izgradnje sportskih terena, biti uređen čitav vanjski prostor škole.

– U dvorištu mijenjamo betonske ploče, koje su propale za 20 godina. Sve što je bilo neravno pod asfaltom izravnali smo i sve je sada istog nivoa. Dio pored takozvane male škole smo ponovo asfaltirali i postavili ivičnjake i tu je sada lavirint za učenike od prvog do petog razreda. Ljuljaške su nam dobre, ali mijenjamo tobogane koji su dotrajali – priča ona.

Bosančićeva dodaje da je proširen i put koji vodi do sportskih terena.

– U tom dijelu će biti prvo odbojkaško igralište. Između košarkaškog i fudbalskog igrališta biće klupa duga 10 metara, a široka dva metra. Narednih dana bi trebalo da počnu radovi na izgradnji sportskih terena – kaže ona.

Dodaje da se prave i tri hidranta za požare, koje škola do sada nije imala.

– Bitno nam je da se sve uradi po propisima. Imaćemo jako osvjetljenje u dvorištu, jer su loše osvijetljeni prilazi našoj školi. Povećali smo i videonadzor zato što su se dešavale loše stvari. Na primjer, neko nam je ljetos razbio staklo na ulaznim vratima – priča ona.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Bosančićeva navodi da su vanjskom uređenju prethodili radovi na unutrašnjem uređenju škole.

– Uredili smo prostoriju koja nam je imala višestruku namjenu i služi za priredbe, prijeme i školske proslave. U njoj smo srušili zid, a postavili pomičnu pregradu. Stakleni krov je zamijenjen debljim staklom. Postavili smo pozornicu, osvjetljenje i imaćemo miksetu. Takvu savremenu prostoriju nema nijedna škola u regiji – tvrdi ona.

Pored toga, novcem koji je donirala Vlada Srbije renovirana je i sala za fizičko. U njoj je popravljen krov koji je prokišnjavao, a pod je lakiran.

Bosančićeva podsjeća da su iz Gradske uprave prije pola godine najavili izgradnju trotoara oko škole i vrtića, te postavljanje slivnika, jer su okolne saobraćajnice pune lokvi tokom padavina.

– Još ništa nije uređeno. Urije su izgrađene, ali potrebne su nam bolje saobraćajnice i osvjetljenje – ističe ona.

Ova škola ima oko 1.200 đaka, što je i najveći broj na području Prijedora.

RADOVI NE OMETAJU NASTAVU

Direktorka škole „Petar Kočić“ Gorana Bosančić ističe da radovi na uređenju dvorišta, koji su počeli prije dvije nedjelje, ne ometaju izvođenje nastave.

– Djeca su divna i željna škole. Hvala i njihovim roditeljima koji su ih odlično uputili. Rad s pola odjeljenja, zbog mjera u vrijeme epidemije, dobro funkcioniše. Bile su velike tenzije prvih dana, ali polako jenjavaju, jer se navikavamo iako stalno nad nama visi mogućnost zaraze. Nismo imali zaraženih đaka – kaže ona.

Izvor: Srpskainfo