Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska neće dati saglasnost za priznanje samoproglašenog Kosova te da je taj stav prenio i delegaciji Švedske sa kojom se danas sastao u Sarajevu.

Dodik je istakao da Srpska ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, ali da je spremna na saradnju sa regionom u okviru inicijative Mali Šengen.

Dodik je na konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao da je švedskoj delegaciji prenio stav podrške ovoj inicijativi, navodeći da su i druga dva člana Predsjedništva BiH podržala ovu inicijativu.

– Postoji mogućnost da se odnosi, prije svega ekonomski, realiziraju kroz projekt Mali Šengen. Vjerujem da ćemo tu odluku donijeti formalno veoma brzo i ući u proces pristupanja inicijativi – istakao je on.

Srpski član Predsjedništva BiH je ponovio da se Republika Srpska protivi članstvu BiH u NATO, da je to zvaničan i nepromjenjiv stav, te da je moguća jedino saradnja sa ovom organizacijom.

On je naveo da članovi Predsjedništva u petak putuju u Brisel gdje ih očekuju sastanci sa evropskim zvaničnicima.

– Želim da pozdravim činjenicu da smo boravkom u Briselu prije nekoliko dana upoznati sa paketom pomoći za zapadni Balkan od devet milijardi evra. To je pomoć za infrastrukturne projekte koji bi trebalo da povežu gradove zapadnog Balkana. Članovi Predsjedništva u petak ponovo putuju u Brisel kako bi se sreli sa predsjednikom Evropskog savjeta Čarlsom Mišelom i drugim zvaničnicima – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastali su se danas u Sarajevu sa delegacijom Švedske koju su činili ministar inostranih poslova An Linde, ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg, te specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala Hakan Јevrel.

Izvor: RTRS