Brojni roditelji su kontaktirali redakciju Srpskainfo nakon što smo objavili da je Ministarstvo prosvjete poslalo dopis školama da đaci neće pohađati nastavu u školama, koja su biračka mjesta, cijelu sedmicu poslije izbora.

Zanima ih ko je tačno donio odluku i zbog čega da se nastava u klupama ne održava pet dana poslije izbora.

Njihova pitanja proslijedili smo Ministarstvu prosvjete.

– S obzirom na epidemiološku situaciju, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je od škola informaciju u čijim će objektima biti raspoređena biračka mjesta na dan izbora, 15. novembra, s obzirom na to da ti objekti, nakon glasanja, moraju biti dezinfikovani i pripremljeni za bezbjedno odvijanje nastave u učionicama. Škole informaciju treba da dostave do 12. oktobra 2020. godine – navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete.

S obzirom da školski objekti nakon izlaska birača, prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske moraju biti dezinfikovani, Ministarstvo prosvjete i kulture odlučilo je da se nastavni proces za učenike tih škola u periodu od 16. do 20. novembra odvija posredstvom Microsoft Office 365 edukativnih alata ili drugih platformi za nastavu na daljinu.

– Nastavni proces za učenike škola u čijim prostorijama neće biti rapoređena biračka mjesta odvijaće se nesmetano u školskim klupama. Republička uprava za civilnu zaštitu će u ovom periodu da dezinfikuje sve školske prostore koji budu korišteni za glasanje – dodaju u Ministarstvu prosvjete.

Izvor: Srpskainfo