Projektom energetske efikasnosti, koji se realizuje u zgradi psihijatrije bolnice “Doktor Mladen Stojanović”, ustanova će ostvariti uštede u energiji u vrijednosti 18.000 KM godišnje, izjavio je vršilac dužnosti direktora prijedorske Bolnice Mirko Sovilj.
“Zgradu psihijatrije, koja je sada u funkciji kovid odjeljenja, kandidovali smo za energetsku efikasnost još prije pet ili šest godina, a lani smo kandidovali i centralni objekat bolnice, za šta smo prošli prvi nivo evaluacije”, rekao je Sovilj Srni.

Sovilj je naveo da su u toku radovi na spratu zgrade, dok su pacijenti sa kovid infekcijom u prizemlju, da će u drugoj polovini mjeseca kovid odjeljenje biti izmješteno na sprat, a radovi početi u prizemlju, te da očekuje da izvođač radove završi kroz dva do tri mjeseca.

“Ugovor nas obavezuje da polovinu ušteda uplaćujemo Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u narednih deset godina, odnosno 9.000 KM godišnje, što znači da je očekivana ušteda 18.000 KM godišnje”, rekao je Sovilj.

Projekat sufinansira Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Svjetskom bankom i Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Od ostalih projekata čija je realizacija pri kraju, `Simensova` oprema za angiosalu je isporučena pretprošle sedmice, dvoje kolega je na subspecijalizaciji i do kraja godine ili u prvom tromjesečju iduće godine sala će biti u funkciji i omogućiće pravovremenu intervenciju kod srčanog napada, odnosno spasavanje srčanog mišića, najčešće kod muškaraca srednje životne dobi”, pojasnio je Sovilj.

Sovilj je precizirao da se ovaj projekat finansira sa 1,2 miliona KM iz klirinškog duga.

“Očekujemo da će ove sedmice početi snimanja magnetnom rezonancom. Moram reći da za taj projekat nismo imali naklonost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Iako je većina ustanova dobila magnetne rezonance novcem Vlade ili Fonda zdravstvenog osiguranja, mi nismo više mogli čekati da obezbijedimo ovaj nivo dijagnostike i to smo riješili kreditnim zadueženjem”, rekao je Sovilj.

Izvor: Agencije