Poslanik turskog porijekla u njemačkom Bundestagu Sevim Dagdelen iznijela je optužbe na račun terorističke OVK i njenih lidera, ali i NATO, navodeći “da je prekršio međunarodno pravo, podržavajući OVK kriminalce”.

Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da je posao Haškog tribunala da sada “osigura bezbjednost potencijalnih svjedoka, kako ih ne bi zastrašivali ili čak ubijali, kao što je bio slučaj sa bivšim kosovskim premijerom i komandantom OVK Ramušem Haradinajem”, prenose mediji.

– Potvrda optužbi protiv Tačija takođe je udarac za saveznu vladu koja je svih ovih godina branila zločinca, s obzirom na to da je znala da je njemačka obavještajna služba BND ukazivala 2005. godine na komandanta OVK, kao na vezu između organizovanog kriminala i politike, kao i glavni tužilac Tribunala u Hagu Karla del Ponte koja je otkrila krijumčarenje organa 2008. godine – napisala je Dagdelen.

Ona je iznijela optužbe na račun NATO, kao i nekadašnjih lidera vodećih članica tog saveza – SAD, Velike Britanije i Njemačke, Bila Klintona, Tonija Blera i Gerharda Šredera.

Nekadašnji vođa terorističke OVK Hašim Tači i bivši pripadnik Glavnog štaba OVK Јakup Krasnići, optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, danas će se prvi put pojaviti pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Hagu.

Autor: Agencije