Savjetnik srpskog člana Predsjedištva BiH Radovan Kovačević izjavio je da su posljednji javni istupi predsjednika DNS-a, u kojima je pozvao članstvo da na predstojećim izborima daju podršku kandidatima stranaka iz opozicije, kamikaza potez Nenada Nešića, a ne DNS-a.

Kovačević ističe da su smiješne Nešićev tvrdnje da je ušao u politiku sa namjerom da nešto u društvu popravi na bolje, a ne zbog ličnih interesa, i da čak ni sam Nešić nije povjerovao u to kada su mu rekli da tako nešto treba da kaže.

“Iako je Nešić predsjednik DNS-a očigledno ne govori u ime stranke, jer smo mogli da čujemo brojne reakcije iz DNS-a širom Srpske. Skoro svi lokalni odbori DNS-a su rekli da ih uopšte ne zanima to što je Nešić rekao, a iz Banjaluke su mu čak poručili da ih ostavi na miru i da ostaju u koaliciji sa SNSD-om”, rekao je za ATV Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

On je naglasio da SNSD ima određenu vrstu poštovanja prema svim svojim koalicionim partnerima, pa tako i prema DNS-u sa kojim sarađuju više od 20 godina.

“Bez obzira na to što između koalicionih partnera postoje određene trzavice, mi smo uvijek imali korektnu saradnju sa DNS-om, sa kojim smo uradili mnogo dobrih projekata. Isto je i sa drugim koalicionim partnerima, na prvom mjestu sa Socijalističkom partijom sa kojom dugo sarađujemo”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, dobra saradnja karakteriše i odnos sa drugim koalicionim partnerima, sa kojima SNSD sarađuje posljednjih godina, među kojima su Demos, Ujedinjena Srpska, NDP i Socijalistička partija Srpske.

Kovačević je napomenuo da je Nešića na mjesto predsjednika stranke izabrao DNS, kao što ga je ta stranka kandidovala i na mjesto direktora “Puteva Republike Srpske”.

“Mi smo vidjeli da tu postoje ozbiljni problemi, pokušavali smo na te stvari da ukažemo, stizale su nam razne informacije sa terena i na kraju više nismo mogli da trpimo”, istakao je Kovačević.

On je naveo da DNS-u nije urađeno bilo šta loše, već je samo Nešiću rečeno da ne može više na taj način zloupotrebljavati javne resurse.

Kovačević kaže da je DNS stranka koja u većini lokalnih odbora djeluje samostalno, te da se izjasnila da ostaje uz SNSD.

Govoreći o koalicionim odnosima na različitim nivoima vlasti u BiH, Kovačević je rekao da SNSD sa svojim koalicionim partnerima, bez obzira na Nešića, ima ubjedljivu većinu unutar srpskog korpusa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Od pet delegata u Klubu Srba u Domu naroda SNSD ima četiri. Mimo SNSD-a i naših partnera teško je uraditi bilo šta na štetu Republike Srpske. Nažalost, visoki predstavnici su po nekakvoj neobjašnjivoj logici napravili da je većina od 14 pet i to nazivaju entitetskom većinom”, istakao je Kovačević.

On je dodao da sa tih pet može da se pravi određena vrsta problema u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što su do sada, kako je naveo, zloupotrebljavati predstavici iz SDS-a i PDP-a koji imaju četiri poslanika, koji su zajedno sa poslanikom SDA radili određene stvari na štetu Srpske.

“Između ostalog izmijenili su Poslovnik Predstavničkog doma, čime su Republici Srpskoj načinili nepopravljivu štetu. Osim toga, izabrali su svoje direktne političke poslušnike u Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH i sada prave cijeli haos sa izbornim procesom”, napomenuo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ako Nešić želi da se priključi toj ekipi, da postane novi pijun SDA, to je legitimno, ali će SNSD na to imati politički odgovor.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Kovačević je rekao da je sporno sve što radi Centralna izborna komisija /CIK/ BiH u sadašnjem sastavu, te da njihovi potezi nemaju veze ni sa pravom ni sa Izbornim zakonom.

“Najnoviji primjer je situacija u Srebrenici, gdje imamo 400 do 500 srpskih člasača kojima CIK ne dozvoljava da glasaju, jer su lične dokumente izvadili poslije zaključenja biračkih spiskova, iako Izborni kaže da oni koji na biralište dođu sa valjanim dokumentima mogu da glasaju na nepotvrđenim listićima, koji se kasnije posebno broje na posebnom mjestu”, objasnio je Kovačević.

Govoreći o saradnji Republike Srpske i Srbije, Kovačević je naveo da o tome govori odluka premijera Srbije Ane Brnabić da njena prva posjeta nakon ponovnog izbora na ovu funkciju bude Banjaluka i Srpska.

“Odnosi Srpske i Srbije su bolji nego ikada u istoriji i to je nešto na što svi zajedno treba da budemo ponosni”, istakao je Kovačević.

Autor: SRNA/ATV