Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović smatra da nije realno da u naredne dvije godine dođe do promjene skupštinske većine, a samim ti i vlasti u Republici Srpskoj.

Radmanović napominje da većina u republičkom parlamentu, poslije prelaska DNS-a u opoziciju i prekida saradnje SNSD-a sa SPS-om, broji oko 50 poslanika, što Vladu Srpske čini stabilnom.

S druge strane, Radmanović navodi da će, prema njegovim očekivanjima, političku scenu Srpske, do izbora 2022. godine, sigurno pogoditi novi potresi, jer “postoje jake snage unutar i van Srpske koje bez kvalitetnih programa i kadrova pokušavaju da nešto naprave i nametnu nove političke sukobe”.

On ističe da SDS u posljednjih nekoliko godina rapidno propada, te da je neko pod formom napada na SNSD sa svih strana potpuno srušio SDS.

“Sad ide pritisak i rušenje SDA. Problem, po mom viđenju, je što mi u Srpskoj nismo u situaciji da imamo dvije moćne političke partije, pa da građani ne osjete velike probleme ako jedna od njih oslabi”, kaže Radmanović za “Glas Srpske”.

On naglašava da ne postoje snažne ekipe ni u jednoj opciji, osim u SNSD-u, a da je za budućnost potrebno da postoje bar dvije.

Radmanović, koji je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, govoreći o radu parlamenta BiH, kaže da je on bio u stagnaciji u početnoj fazi poslije izbora zbog neformiranja Savjeta ministara, ali da je zadovoljan kako su radili, i tehnički i suštinski, te da su dobro prevazišli poteškoće u pandemiji.

“Imate na sceni razne vrste pokušaja, pa i pokušaje promjene Ustava. Ne može jedna stranka mijenjati Ustav, o tome moraju da se dogovore predstavnici svih strana, odnosno naroda i entiteta. SDP zna da to ne može proći. Sada su gurnuli amandmane koji su slični `aprilskom paketu` koji ni onda nije mogao proći”, naglasio je Radmanović.

Kad je riječ o prelasku lidera DNS-a Nenada Nešića u opoziciju u Sarajevu, Radmanović navodi da Nešić, otkako je istupio iz koalicije, komentariše rad parlamenta, a da koalicija njegov rad do tada nije ni osjetila.

“Imao je jednu inicijativu i dva pitanja. Ne vjerujem da će nešto pretjerano poboljšati rad opozicionog kluba, koji ima svoj ritam i koncept koji je za respekt”, dodao je Radmanović.

Autor: SRNA/ATV