Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da bi bilo pristojno da članovi DNS-a ne ostanu na funkcijama, nakon što je ta partija saopštila da je u opoziciji.

– Od takvih političkih gromada sam očekivao da budu dovoljno principijelni i da podnesu ostavke, ali onaj ko ne stigne da podnese ostavku biće smijenjen. Ko će biti imenovan na njihova mjesta biće dogovoreno u okviru koalicije, u proceduri kako je to i potrebno – rekao je Dodik u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Na pitanje da li bi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija mogao da dođe na čelo Ministarstva pravde Srpske, Dodik je rekao da su to spekulacije.

– Naravno, mi cijenimo da je Tegeltija dobro obavljao svoj posao, da nije zaslužio ovakvu hajku i diskvalifikaciju. On ostaje važan kadar u oblasti pravosuđa. Koliko znam ima svoje mjesto ovdje u sudu, a o političkim izvršnim pozicijama ćemo ipak mi odlučiti na način kako mislimo. Ako mislimo da bi Tegeltija mogao da bude koristan, sigurno ćemo ga pozvati i predložiti određene stvari, ali na dnevnom redu trenutno nije nikakva rekonstrukcija Vlade – rekao je Dodik.

On je istakao da je vidljivo da neki to priželjkuju i pokušavaju da iskoriste, te da i u krizi u vezi sa pandemijom naprave lošu situaciju.

– Vlada Srpske koju vodi Radovan Višković ima moju i podršku SNSD-a i koalicionih partnera, ima sasvim dovoljan broj glasova, neće biti upitna i ostvariće svoj mandat – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, slijedi teška i izazovna naredna godina.

– Ukoliko neko ne bude bio sposoban da odgovori izazovima na pozicijama ministara, naravno da ćemo im se zahvaliti, ali u ovom trenutku niko od ministara nije doveden u pitanje i neće biti smijenjen, niti će biti doveden neko novi – rekao je Dodik.

On je istakao da Tegeltija ostaje u orbiti važnih ljudi sa iskustvom koje ima i koji bi mogao da bude od koristi.

– Da li će se naši politički interesi i njegovi stručni ili neki drugi lični motivi jednog dana naći i usaglasiti, to ćemo tek da vidimo – rekao je Dodik.