I dok se cijela Republika Srpska grčevito bori da umanji posljedice krize izazvane pandemijom korona virusa pojedinci u Republici Srpskoj dali su sebi za pravo da protivzakonitim radnjama dodatno štete državu koja je spremna da im pomogne na sve načine.

Ono što je najtužnije je činjenica da su među tim koji pokušavaju prevariti državu i u ovim najtežim trenucima ugostitelji i trgovci, upravo oni kojima je Vlada Republike Srpske najviše i pomogla u ovoj godini, kako bi lakše prevazišli krizu, jer nisu mogli ili su radili smanjenim kapacitetom zbog korona krize. Apsolutno je neshvatljivo i neprihvatljivo da se neko kome je Vlada pomogla da isplati plate radnicima, te poreze i doprinose za zaposlene, drzne i angažuje programera koji će mu izmijeniti program fiskalne kase kako bi nesmetano izdavao fiskalne račune, a ta kasa ne bi evidentirala promet, na koji se plaćaju obaveze državi.

Takvim radnjama, ako je vjerovati istražnim organima u RS, bavili su se najveći ugostitelji u Banjaluci, a samim tim i u Republici Srpskoj, što je bezobrazluk u koji normalan čovjek ne može povjerovati. Ako se tome doda da se u nekim od pretresenih ugostiteljskih objekata često mogu vidjeti brojni ministri u Vladi RS, direktori javnih ustanova i preduzeća, pa i lideri političkih partija u Srpskoj, stvar dobija na još većoj težini. Toliko nepoštovanje institucija države u kojoj posluješ i koja ti izlazi u susret na brojne načine, samo kako bi zadržali radna mjesta i pomogli privredu, odavno nije viđeno na našim prostorima, jer se radi o uglednim gazdama iz Banjaluke i okoline.

Pored toga, akcija policije i Poreske uprave Republike Srpske koja je juče kao bomba odjeknula državom, treba da bude opomena svima onima koji pokušavaju da se bave ovim nelegalnim radnjama, ali i pokazatelj da je sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj zreo za modernizaciju, jer je očigledno provaljen i slabo zaštićen od hakera, odnosno vještih programera koji za novac od vlasnika radnji čine pomenuta krivična djela.

Ukoliko se u dokaznom postupku i vještačenjem potvrdi da su ugostitelji i trgovci iz jučerašnje akcije policije i Poreske uprave RS zaista varali državu i „uredno“ izdavali „neuredne“ račune, kazne moraju biti drakonske, za primjer svima. Neka ih je sramota, jer su hiljade radnika javne uprave RS odvajali od svojih plata da bi ugostiteljima i trgovcima bile isplaćene plate u jeku korona krize u aprilu, službenici cijele Vlade i posebno Poreske uprave RS su pored redovnih poslova danonoćno radili na zaprimanju i odobravanju desetina hiljada zahtjeva poslovne zajednice da im se pomogne u što bržoj isplati plata, poreza i doprinosa za radnike zbog korona krize, dok je Vlada iznalazila sredstva i usmjeravala ih za pomoć ugostiteljstvu i trgovini kako ne bi bilo otpuštanja radnika. I onda, umjesto hvala Vladi Srpske, imamo situaciju u kojoj se ti isti ugostitelji i trgovci, koji i dalje traže pomoć, služe utajama na veoma bezobrazan način.

Ovu akciju pozdravili su svi, što se vidi na društvenim mrežama, i svakako je treba nastaviti i proširiti i na druge djelatnosti, jer ako se ovako nečasnim radnjama služe oni koji svakodnevno ugošćavaju mnoge javne ličnosti, onda se time bave vjerovatno i oni daleko od očiju javnih ličnosti. Neka neko demantuje ako misli suprotno.

(banjaluka.net)