Advokat i bivši poslanik Mirko Blagojević izjavio je da se danas Prvosuđe BiH nalazi pod velikim pritiskom Stranke demokratske akcije zbog afere “Respiratori”.

Kako se afera dotiče najviših funkcionera SDA, Blagojević je naglasio da ima indicija da pored aktuelnog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, afera seže do samog vrha SDA, pa i do pojedinih članova porodice Bakira Izetbegovića.

To je razlog snažnog političkog pritiska na pravosuđe BiH.

– Stranka demokratske akcije da bi zataškala aferu “Respiratori”, krenula je ofanzivno na prvosudni sistem u BiH sa ciljem da ga potpuno politički potčini kao što je u potpunosti uspjela sa Ustavnim sudom BiH – kaže Blagojević.

Plan za pruzimanje uticaja na pravosuđe BiH je u potpunoj kompromitaciji pravosuđa i stvaranje nepovjerenja u isto kod javnosti. Ovaj plan se uveliko provodi sa permanentnim pritiscima na VSTV i pokušajem potpunog obesmišljavanja i kompromitovanja istog.  Dokaz za to je i iznuđena ostavka Milana Tegeltije koji je podnio ostavku pod neviđenim političkim pritiscima, poručio je Blagojević.

Autor: RTRS