Sud za zločine OVK u Hagu od ponedjeljka, 21. decembra, je na zimskoj pauzi koja će trajati do 4. januara, objavljeno je na sajtu ove pravosudne institucije. Tokom zimske pauze neće biti statusnih konferencija u slučajevima Hašima Tačija, Saljiha Mustafe i drugih lidera takozvane OVK. Suđenjem Tačiju i drugim liderima tzv. OVK, bavili su se i ruski mediji.

Prijatelji su ga zvali zmijom, novine sadistom i krvavim mesarom, a upravo je on za vrijeme rata u Јugoslaviji, kako navodi Rusija1, bio organizator logora za mučenje i biznisa za prodaju ljudskih organa. Podsjećaju, međutim, da od devet svjedoka protiv Ramuša Haradinaja ranije, nijedan nije uspio živ doći do Haga.

– Svjedoci su nestajali ili mijenjali iskaze. U nekim slučajevima napori tužioca su uzaludni. Јer sakupiti dovoljnu količinu dokaza ponekad je apsolutno nemoguće – rekla je Karla del Ponte.

 

Novinarka: Vi govorite da ste se susretali sa Hašimom Tačijem i da ste mu govorili da vi imate dovoljno dokaza protiv njega. Šta vam je on odgovorio?

Del Ponte: Šta mi je rekao? Rekao mi je da to nije radila armija OVK nego neki Srbi preobučeni u vojnu uniformu OVK. On je ovo isticao kao svoj glavni dokaz. Međutim, to je apsolutno neprihvatljivo.

Tačija su dočekivali u evropskim prestonicama i nazivali borcem za slobodu iako su znali za ratne zločine i prikrivali ih. Članovi OVK 1996. godine aktivno su sarađivali sa britanskim, švajcarskim i američkim tajnim službama, navode Rusi koji se pozivaju na pisanja britanskih novinara iz Sandej Tajmsa.

– Kada su predstavnici OSCE-a, a koji su obavljali monitoring situacije, napustili Kosovo, sedmicu prije godišnjice bombardovanja, većina njihove opreme i radara za navigaciju bila je predata armiji OVK da bi tako lakše mogli održavati vezu sa NATO-om i Vašingtonom. Mnogi lideri armije OVK znali su lično telefon Veslija Klarka, šefa NATO-a.

Kosovo su učinili nezavisnim, ali ono je i dalje crna banditska rupa na karti kroz koju još od 90-tih prolaze narkotici i oružje koje udara po Evropi, koja je u svoje vrijeme dopustila da se bivši članovi OVK dosele u Evropu pod vidom izbjeglica, navodi ruska televizija.

Dodaju i da je nedavni teroristički napad u Beču pokazao da teroristi dolaze upravo iz kriminalnih grupa Albanije i samoproglašenog Kosova.