Pozorište Prijedor u ovoj godini postiglo je izuzetno dobar rezultat osvojivši nagrade na tri različita pozorišna festivala, izjavio je danas direktor Pozorišta Zoran Baroš.

– Rijetka je stvar da neki teatar pobijedi na različitim festivalima sa različitim predstavama. Nama se to po drugi put dešava u posljednjih desetak godina. To nam govori da pravimo dobre predstave – rekao je Baroš na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je naveo da su na Pozorišnim igrama BiH u Јajcu glumačke nagrade osvojili Dean Batoz i Aleksandar Stojković za uloge u predstavi prema tekstu Velimira Stojanovića i u režiji Marka Misirače “Nije čovjek ko ne umre”.

Baroš je istakao da je ta predstava pobijedila na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet 12” u Banjaluci i da je komad prema tekstu Mire Gavrana i u režiji Darka Cvijetića “Sve o ženama” pobijedio na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

– Sve ove nagrade dobijaju na snazi i vrijednosti kada pogledate konkurenciju gdje su bila sva narodna pozorišta iz BiH – Banjaluka, Zenica, Sarajevo i Mostar, kao i pozorišta iz Zagreba i Beograda – kaže Baroš.

On je najavio da će 11. januara u Kamernom teatru 55 u Sarajevu početi rad na predstavi po romanu Darka Cvijetića “Šindlerov lift”.

– To je naš čovjek čiji se tekst izvodi u Kamernom teatru 55. Radi se o romanu koji je doživio mnogo uspjeha i može se očekivati da i prijedorska publika, ubrzo nakon premijere u Kamernom teatru 55, vidi tu predstavu – rekao je Baroš.

Režiser, pisac, dramaturg i glumac Darko Cvijetić ocijenio je da je godina za prijedorski teatar bila odlična uprkos pandemiji virusa korona, te napomenuo da će Pozorište Prijedor 2023. godine slaviti 70 godina postojanja, što treba dostojno obilježiti.

Glumica Mirela Predojević naglasila je da je jako srećna i ponosna na kolege i teatar u kojem radi već 15 godina.

– Sve više gledalaca ima priliku da o našem radu sudi. Tu su velika posvećenost i veliki kvalitet – navela je ona i dodala da je velika privilegija i čast baviti se u vremenu korone poslom koji se voli.

Glumac Dean Batoz rekao je da je pozorište kolektivni čin, da na nagradama pišu imena pojedinih glumaca, ali da je predstava dobra zahvaljujući svima koji rade na njoj.

Autor: SRNA/RTRS