Bolnica u Prijedoru jedna je od sedam zdravstvenih ustanova u Srpskoj, koja je, povodom 9. januara. Dana Republike, odlikovana Ordenom zastave sa srebrnim vijencem. U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da se uspješno bore sa pandemijom virusa korona.

– U početku smo imali pacijente sa blažom kliničkom slikom. U maju prošle godine imali smo pacijente sa lakom i srednje teškom kliničkom slikom. Ljeto je bilo mimo, ali u septembru i oktobru smo imali dosta veći broj oboljelih i veliki broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a u jednom trenutku smo imali i 92 pacijenta. Velika razlika u odnosu na početak epidemije jeste ta što smo tada hospitalizovali sve pacijente, a sada pravimo strogu selekciju i hospitalizujemo uglavnom samo pacijente koji su zavisni od kiseonika – rekao je doktor Boris Ćurguz, direktor Kovid bolnice.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi tvrde da su u najtežim vremenima borbe sa pandemijom znali raditi i po 36 časova. Ipak, drago im je što su nadležni prepoznali njihov rad i zalaganje. A, kako bi uslovi u bolnici bili bolji, kako za zaposlene, tako i za pacijente, neophodna je rekonstrukcija ovog objekta.

– Prioritet će biti rekonstrukcija krova, elektro i vodovodne instalacije, kuhinje, vešeraja, liftova. Dva lifta su oštećena tokom zamljotresa – istakao je Andrija Vukotić, vršilac dužnosti direktora Bolnice “Dr Mladen Stojanović*.

U Kovid bolnici u Prijedoru trenutno se nalazi 41 pacijent.

Izvor: Kozarski