Najbrži među plivačima za Časni krst u Prijedoru sedmi put je Danijel Drljača koji je krst, vijenac i dukat i ove godine poklonio – ovaj put Dušku Kaurinu koji vodi prijedorski ogranak humanitarne organizacije “Srbi za Srbe”.
Drljača je petorostruki pobjednik uzastopno od kada je prije osam godina ponovo oživljena tradicija bogojavljenskog plivanja u gradu na Sani, prije dvije godine pobijedio je Stefan Paunović, a lani ponovo Drljača koji posljednjih godina poklanja trofeje koje dobija.

“Izuzetna mi je čast da sam i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta. Kao prošlogodišnjem pobjedniku, bila mi je ukazana čast da ove godine budem s ove strane obale i da sa sveštenstvom i gradonačelnikom spuštam krst, ali moja volja lično bila je da budem s druge strane sa plivačima, a to je bila i njihova želja i hvala im za podršku”, rekao je Drljača novinarima u Prijedoru.

Kaurin iz humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” rekao je da će krst i dukat koji im je danas uručio najtrofejniji prijedorski plivač dobiti počasno mjesto u prostorijama udruženja.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin zahvalio je gradu Prijedoru i svima koji su došli i jutros na službu u crkvu i danas na litiju i potom i na plivanje.

“Svima koji su se prijavili za plivanje čestitam, neka im je srećno i Bogom blagosloveno, da ih Bog čuva i današnji praznik Bogojavljenje u sve dane njihovog života”, poručio je Hrvaćanin.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je tradicija osmu godinu održana uprkors otežanim uslovima zbog pandemije.

“To je ono što nas čuva i što nas drži i što će nam pomoći da pobijedimo ovog nevidljivog neprijatelja. Svima koji su plivali čestitam na uspjehu i vjeri koja im je omogućila da uđu u ovu hladnu vodu i da se pokažu u svom pravom svjetlu, a svim građanima koji praznuju praznik želim sretno Bogojavljenje uz pozdrav `Bog se javi`”, poručio je Pavlović.

Za današnje plivanje bilo je formalno prijavljeno 50 plivača, ali ih se naknadno prijavilo još. Učestvovala je i 28-godišnja Nevena Rončević kojoj je to treće plivanje za Časni krst.

“Osjećaj je fantastičan, kao i svaki put. Želim svakome da osjeti to. Prethodnih godina sam plivala s mamom, ove godine plivam za nju”, rekla je ona.

Rončevićeva je diplomirani PTT inženjer i zaposlena je u “Poštama Srpske”, a sportom se bavi rekreativno tokom cijele godine.

“Prije četiri godine mama je prvi put plivala i bila je jedina žena. Godinu kasnije smo plivale ona, još jedna djevojka i ja, lani mama i ja i ove godine ja sama”, dodala je Nevena.

Specifično za grad Prijedor je da je plivao Jovica Radaković sa svoja dva sina koji zajedno nemaju 18 godina. To su Đorđe i Vid.

“Ja plivam osmu godinu, otkad je obnovljena tradicija u Prijedoru. To je neki vjerski duh koji je preovladao i drago mi je da nije prekinuta tradicija ni u ovim turbulentnim vremenima”, priča Jovica, a sinovi dodaju da je jedan prvi put u Sani na Bogojavljenje, a jedan već drugi put.

Učešće Danijela Drljače u ovogodišnjem plivanju potvrdilo je da je preinačena odluka organizacionog odbora po kojoj lanjski pobjednik ima čast da zajedno sa sveštenikom i gradonačelnikom Prijedora dočekuje plivače sa druge strane i polaže krst u vodu, a da već iduće godine može ponovo da učestvuje u plivanju.

Odluci organizacionog odbora da prošlogodišnji pobjednik ne može da pliva jednu godinu nakon pobjede usprotivili su se i drugi plivači i javnost.

U crkvi, litiji i na obalama Sane bio je gotovo jednak broj i učesnika i posmatrača kao i prethodnih godina, odnosno više stotina ljudi.

Izvor: Agencije

Foto: prijedorgrad