Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da realizacija projekta pametnog stajališta u Banjaluci nije rezultat sadašnje gradske administracije, već prije svega napora administracije na čelu sa bivšim banjalučkim gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

Što se tiče jučerašnje promocije projekta pametnog stajališta, sadašnja Gradska uprava Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem sa rezultatima njegove primjene ima veze koliko otprilike i sa slijetanjem čovjeka na Mjesec – rekao je Rajčević Srni.

Kao što vidimo, dodao je on, kamera trpi sve, pa tako i nezasluženo preuzimanje zasluga za nešto protiv čega se sadašnji gradonačelnik tokom svog skupštinskog mandata najviše borio.

– On je smatrao da bilo kakva inicijativa koja je vezana za informatički projekat je u principu određeni kriminal i da su to negativne pojave. Međutim, danas, kako vidimo, rado preuzima zasluge koje u principu nisu njegove – naglasio je Rajčević.

Rajčević je naveo da je projekat primjene pametnog stajališta samo jedan od deset pilot-projekata koji je realizovan u okviru “Fjučer siti čelendž” inicijative UNDP, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske i grada Banjaluka.

– To je bila zajednička inicijativa još iz 2020. godine kada su ova tri subjekta raspisala javni poziv za prijave, odnosno ideje iz oblasti “smart siti” tehnologija – pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, bilo je 58 prijava, stručna komisija je izabrala deset najboljih prijava, a jedna od njih je upravo bila promjena prkojekta pametno stajalište.

– Riječ je o projektu koji su zajedno finansirali pomenuta tri subjekta- UNDP sa 250.000 KM, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske sa 160.000 KM te grad Banjaluka sa 90.000 KM. To je budžet od 500.000 KM i to je inicijativa, dakle, i aktivnosti koje su se odvijale tokom 2020. godine – istakao je Rajčević.

Izvor: Srpskainfo