Izložba “Crteži”, autora Nikoline Peslać, otvorena je danas u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je riječ o autoru koja je odlukom Umjetničkog savjeta ove ustanove bila izabrana za izlagačku sezonu 2020. godine, ali da je zbog situacije sa virusom korona pomjerena za ovu godinu.

– Nikolina Peslać nam se predstavlja sa 18 crteža srednjeg formata. Riječ je o aktovima koji su ogoljeni i dalje od kože. Vidljiva ja anatomija, koja je osnova za igru likovnosti, odnosno linije i organske oblike na toj osnovi – rekao je Radonjić novinarima u Prijedoru.

Peslaćeva je navela da je riječ o, uglavnom, monohromnim crtežima, sa ponekim kolorističkim akcentima, koji podsjećaju na anatomske studije, ali se detaljnijom analizom vidi se da se ne svodi samo na to.

– To su prikazi čovjeka, ogoljenog, krhkog, slabog, čiji je identitet u današnjem vremenu upitan i kada je izložen mnogim različitim pritiscima da se prilagođava i postaje nešto što nije bio i to ga čini ranjivim i lomljivim. Otvara se pitanje šta bude sa čovjekom koji je stalno izložen pritisku? Vliko povećanje mentalnih oboljenja u društvu i nebriga o tome mogli bi biti ispod površine svih ovih radova – navela je Peslaćeva.

Ona je rekla da ovu seriju čini još jedan rad i da će je cijelu pokloniti Muzeju Kozare nakon izložbe, koja će biti otvorena do 27. marta.

– Drago mi je da izlažem ovdje jer me Muzej Kozare prati od studentskih dana i dva puta sam dobijala nagrade za grafiku koje Muzej Kozare svake godine dodjeljuje studentima akademije – naglasila je Peslaćeva.

Današnjom izložbom započela je likovna izlagačka sezona 2021. u Muzeju Kozare, u kojoj će dominirati domaći autori, što je praktičnije s obzirom na restrikcije putovanja usljed epidemije.

Autor: SRNA/RTRS