Informišemo vas da Diana Cvijić nije upisana u registre profesionalnih zvanja i nije član Saveza računovođa i revizora Republike Srpske.

To je navedeno u odgovoru Saveza računovođa i revizora Srpske na upit Ujedinjene Srpske koju je zanimalo da li je tačno da Cvijićeva ima zvanje revizora.

Cvijićeva je dio Komisije za utvrđivanje stanja i zakonitosti rada Grada Banjaluka, poznatijeg kao “Tim za reviziju”, koga je formirao gradonačelnik Banjaluke Draško Sanivuković.

Šef Kluba odbornika US u Skupštini Banjaluke Neven Stanić za Spskainfo kaže da je ovo “dokaz da u timu za reviziju uopšte nema revizora”.

FOTO: UJEDINJENA SRPSKA
FOTO: UJEDINJENA SRPSKA

Neven Stanić

– Nemaju nikog stručnog iz te oblasti ekonomije, da bi mogli da “češljaju” predmete i da stvari posmatraju iz ugla revizora. Postavlja se pitanje stručnosti, validnosti, legitimiteta i svega toga što oni nađu, kako će to predstaviti gradonačelniku, a druga stvar je kako to gradonačelnik predstavlja javnosti. Vidjeli smo da su to neke paušalne ocjene po adhok sistemu – dodaje Stanić, koji kaže da je čekao pravi trenutak da javnosti predstavi odgovor Saveza računovođa i revizora Srpske.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Iz Gradske uprave Banjaluka odgovaraju da nije uslov da u timu postoji ovlašteni revizor, jer se radi samo o savjetodavnom tijelu.

– Takođe, nijedan član ne mora biti ovlašćeni revizor jer formirano radno tijelo ne predstavlja zvaničnu ni internu ni eksternu reviziju Grada Banjaluka. Nadležnost Komisije nije revizija već utvrđivanje stanja i zakonitosti rada Grada. Još jednom napominjemo da „Tim za reviziju“ nije zvaničan naziv ove Komsije, već se on u javnosti udomaćio, zbog dužine zvaničnog naziva koji glasi Komisija za utvrđivanje stanja i zakonitosti rada Grada Banja Luka – piše u današnjem saopštenju na zvaničnoj internet stranici Grada.

Stanić odgovara da je upravo gradonačelnik ovaj tim javnosti prestavio kao “Tim za reviziju”.

– Logično je da treba da bude neko od ovlaštenih revizora, da se bavi tim poslom. Ne može on predstaviti tim za poljoprivredu, a da u timu budu samo IT inženjeri ili pravnici. Nema smisla da se predstavlja kao tim čiji je zadatak revizija, a nemaju nijednog revizora – zaključuje Stanić.

Famozni “Tim za reviziju” Stanivuković je predstavio 29. decembra prošle godine. U njemu su, osim Cvijićeve, još advokati Jovana Kisin i Dario Sandić, diplonirana pravnica Sanja Bulara i Jelena Kos, diplomirani inženjer građevine.

– Tim će raditi po mom nalogu, zahtjevu i uputama. Oni će češljati sve što se prečešljati može, svaki ugovor, svaku javnu nabavku i sve ostalo. Uvjeren sam da će ovaj tim podnijeti mnogo krivičnih prijava – istakao je tada Stanivuković, predstavljajući Dianu Cvijić upravo kao – ovlaštenog revizora.

Prvi izvještaj svog tima on je predstavio juče, a u najveću pažnju javnosti izazvalo je otktiće da su brojni bilbordi postavljeni po gradu, a da gradski budžet nema nikakve koristi od toga. Stanivuković je precizirao da će krivične prijave 2. februara podnijeti protiv protiv bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, Mladena Ćućuna, Milenka Letića, te Vedrana Mitrovića.

Zbog toga što se ovaj tim naziva “Timom ze reviziju”, juče je reagovalo i Ministarstvo finansija Republike Srpske, koje kaže da zakon ne poznaje formiranje takvog tima.

– Grad Banjaluka već ima Jedinicu interne revizije i posao „Tima za reviziju“ se ne poklapa sa njenim nadležnostima, jer ovaj tim koji je gradonačelnik oformio ima savjetodavnu ulogu – odgovorili su iz kabineta gradonačelnika.

Izvor: Srpskainfo