Na navode gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića o bilbordima za koje navodno godinama nisu plaćane komunalne naknade, reagovali su iz kompanije DL Plakat.

Kompanija DL Plakat saopštila je da je na ime komunalnih taksi prema gradu Banjauka i zakupa površina u prethodnih pet godina uplatila 247.404 KM.

Ističu da su za 2020. godinu, uprkos virusu korona i otežanom poslovanju, izmirene sve obaveze prema gradu Banjaluka, te, tačnije, uplaćene su naknade po pitanju komunalnih taksi, zakupa zemljišta i ostalih dadžbina.

– Optužbe gradonačelnika Banjaluke, a u vezi sa navodnim nelegalnim bilbord površinama, koje su prema njegovim tvrdnjama u vlasništvu naše kompanije, nisu tačne. Naime, naše reklamne površine imaju validnu dokumentaciju ili su u procesu legalizacije – nagasili su iz kompanije DL Plakat.

Naglašavaju da bilbord na objektu Eurospleta, koji je između ostalog bio predmet optužbe od strane gradonačelnika, nije u vlasništvu komapnije DL Plakat.

– Primjera radi, bilbord na objektu Eurospleta, koji je između ostalog bio predmet optužbe od strane gradonačelnika, nije u vlasništvu naše kompanije, već je u vlasništvu Eurosplet Šop d.o.o. čiji je vlasnik Ilonka Milanović, supruga Saše Milanovića, visokorangiranog člana Partije demokratskog progresa (PDP). U ovom slučaju, naša kompanija je zakupac navedene površine, te smo po ugovoru dužni da plaćamo mjesečnu naknadu za iznajmljivanje, a obaveza zakupodavca je da plaća sve obaveze prema gradu Banjaluka – naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da optužbe na račun kompanije DL Plakat neosnovane i neargumentovane.

– Ovim se ukazuju kao neosnovane i neargumentovane optužbe na račun naše kompanije, u vezi sa navodnim oštećenjem budžeta Grada zbog neprijavljivanja navedene reklamne površine, jer je dato, obaveza zakupodavca Eurosplet Šop d.o.o. Svakako, da je postojala dobra volja Gradske administracije da se čuje i druga strana, što je, smatramo, civilizacijska tekovina svake javne politike, rado bismo učinili dostupnom svu potrebnu dokumentaciju u cilju potvrđivanja naše teze – piše i saopštenju ove kompanije.

Takođe, iznosi koje je iznio gradonačelnik Banjaluke, u pogledu navodnog oštećenja budžeta grada Banjaluka, čak ni pod fikcijom da su sve reklamne površine nelegalne, nisu tačni, te smo uvjereni da su dati visoki iznosi svijesno izneseni, u cilju dezavuisanja javnosti i skretanja pažnje iste sa obećanja građanima, koje je sadašnji gradonačelnik iznio u predizbornoj kampanji.

U saopštnju se dodaje da se bilbord površine iznajmljuju za nekoliko stotina maraka.

– Netačno je i da se gore navedene bilbord pozicije iznajmljuju u iznosima od po nekoliko hiljada maraka na mjesečnom nivou. Bilbord površine se iznajmljuju za nekoliko stotina maraka, te u vezi s tim, gradonačelnik Banjaluke opet iznosi netačne informacije ili postoji mogućnost da je on lično unajmljivao reklamne površine, kod drugih kompanija, po većoj cijeni, što svakako ne predstavlja tržišnu cijenu – pojašnjava se u saopštenju.

Dodaju da postoji više vrstva reklamnih medija.

– Konstatujemo još jedan primjer elementarnog neznanja gradonačelnika i njegovog tzv. revizorskog tima, s obzirom na to da postoji više vrsta reklamnih medija, te da se za svaki obračunavaju različite takse u odnosu na kvadraturu i zonu u kojoj se nalazi reklamna površina, od čega zavisi i cijena njihovog iznajmljivanja. Samim tim, njegova računica nema nikakvog smisla – napominju iz DL Plakat.

Ističu da DL Plakat u svom radu postupa zakonito.

– Stava smo da su predmetne izjave gradonačelnika, odraz politikantstva i motivisane sa ciljem, ne spriječavanja bilo kakvog štetnog djelovanja po budžet grada Banjaluka, već progonom bližih ili daljih srodnika lica koja gradonačelnik cijeni političkim protivnicima, što je oblik diskriminacije, a na čiju zaštitu se gradonačelnik svakodnevno poziva u svojim političkim govorima. Dokaz tome jeste činjenica da gradonačelnik nije pominjao druge kompanije koje se bave djelatnošću kojom se bavi DL Plakat d.o.o. Banjaluka, a ističemo da DL Plakat d.o.o. u svom radu postupa zakonito i da se poslovanje istog subjekta ili pozicija na tržištu, ne razlikuje od drugih kompanija iz iste branše – naglašava se u saopštenju.

U saopštenju napominju da je u posljednjih mjesec dana otežano poslovanje kompanije DL Plakat, uslijed svakodnevnih inspekcijskih kontrola.

– Uvjereni smo, cijeneći javni istup gradonačelnika, da se date kontrole preduzimaju po direktnom nalogu gradonačelnika. Svakako, kompanija DL Plakat d.o.o. je , kako do sada, tako i ubuduće, opredijeljena za poštovanje zakona i ostvarenje principa vladavine prava kao osnovnog elementa pravne države, no protivnici smo zloupotrebe prava i zloupotrebe javnih institucija zarad ostvarivanja ličnih političkih ambicija, politikantstva i dnevnopolitičkih tema – kažu u DL Plakatu.

Istilu da nadležni trebaju imati u vidu da svojim neargumentovanim postupcima otežavaju poslovanje u najznačajnijem periodu godine kada je u pitanju OOH oglašavanje.

– Naposljetku, zaključno ističemo da stojimo na raspolaganju za sve potrebne informacije i ovim putem bismo zamolili da se ubuduće ne iznose podaci koji su netačni i neprovjereni, jer se na taj način znatno narušava ugled firme, a smatramo da rad Gradske uprave ne bi trebalo da bude politički, već u interesu kako građana, tako i privrednih subjekata, što i sam gradonačelnik u svojim izjavama promoviše – sapšteno je iz DL Plakat.

Kompanija DL Plakat d.o.o. Banjaluka posluje više od 17 godina, a od 30.11.2019. godine nalazi se u vlasništu Bogoljuba Zeljkovića.

– Trenutno kompanija ima 14 stalno zaposlenih radnika kojima se u skladu sa zakonom redovno izmiruju sve obaveze – zaključuje se u saopštenju.

Autor: RTRS