Amerika i dio Evropske unije nikada neće odustati od svojih ciljeva da centralizuju BiH i potpuno razvlaste Republiku Srpsku, izjavio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je u emisiji Specijal, poručio da se moramo vratiti okupljanju oko važnih nacionalnih tema i pitanja.

Centralizacija BiH, oduzimanje jedne po jedne nadležnosti, dok se potpuno ne razvlaste sve institucije Republike Srpske bio je i ostao cilj Amerike i dijela Evropske unije kaže srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sada se, kaže, traži i da Tužilaštvo BiH dobije isključivu nadležnost u borbi protiv kriminala i korupcije.

– I onda će taj tužilac u Briselu reći koji političar valja, a koji ne valja. A za onoga za kojeg kažu da ne valja, onda će podići neku optužnicu. Proganjaće ga nekoliko godina, onda će izgubiti snagu i on i njegova porodica, napraviti ga ludim i kriminalcem, a oni će gurati centralizovanu BiH i kojoj treba da se primarno razvlasti Banjaluka – pojasnio je Dodik.

Govoreći o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, Dodik kaže da se dogodila politička odmazda u sprezi bošnjačkih političara, međunarodne zajednice i opozicionih partija. Niko, kaže, nije imao pravo da u Srebrenici pokreće takav postupak, jer na izborni proces nije bilo ni jedne žalbe.

– Bošnjaci, i jedan dio međunarodne zajednice su htijeli da problematizuju Srebrenicu a onda su iz SDS-a i PDP-a rekli:”Vi nas podržite u Doboju”. I tako je napravljena čudna sinergija da se Doboj i Srebrenica nađu na odstrelu CIK-a koji je usput nelegitiman u da se donese takva odluka – istakao je Dodik.

Govoreći o borbi protiv pandemije, Dodik ističe da Srpska ima višemjesečne zalihe medicinskih sredstava. Ekonomski troškovi će biti ogromni- oko 700 miliona evra. I pored toga, ističe, Srpska je uspjela očuvati privredni život, nastavi započete investicione projekte i ostvariti višu naplatu direktnih prihoda.

– Ponosan sam na ono što radimo, ponosan sam i na činjenicu da je za januar Republika Srpska naplatila 10 odsto više prihoda nego u januaru prošle godine za koju smoi smatrali da je jedan od naših najboljih januara. Vidim oporavak, a i vakcinacija će ponovo intezivirati kontakte i krenuće sve ono što smo započeli – dodao je Dodik.

Dodik je i u našoj emisiji Specijal najavio da će u februaru u Srpsku doći dovoljan broj vakcina protiv virusa korona, koje će biti besplatne.

Autor: RTRS