Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da građani Petrinje mogu da računaju na pomoć institucija Srpske.

Ona je nakon sastanka u Petrinji sa potpredsjednikom hrvatske Vlade Borisom Miloševićem, poslanikom Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru Hrvatske Draganom Јeckov, šefom poslaničkog Kluba SDSS-a Miloradom Pupovcem i ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom, rekla da je šteta od zemljotresa ogromna, te da je Vlada Srpske reagovala odmah.

– Bili smo uz građane Petrinje, a tako će biti i dalje. I Vlada Srpske i ja kao predsjednica Republike Srpske pružili smo određenu pomoć odmah nakon zemljotresa, ali danas smo razgovarali i o potrebama za sanaciju štete u narednom periodu – istakla je Cvijanović.

Poručila je da je pravo vrijeme da pokažemo solidarnost.

Razgovarano je i o gradnji mosta u Gradišci, zajedničkog poduhvata sa Hrvatskom, koji bi trebalo da bude završen za godinu i po.

Pozvala je vladu Hrvatske da još jednom razmotri pitanje Trgovske gore i odlaganja radioaktivnog otpada,te da bi to sigurno bilo na zadovoljstvo svih.

– Istakla sam i potrebu da se uđe u prekategorizaciju mosta koji povezuje Novi Grad i Dvor, da ga vratimo u nekadašnju funkciju. Tu nas čeka posao sanacije mosta. Raduje me što postoji volja od strane Srpske, BiH i Hrvatske – dodala je ona.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević zahvalio je predsjednici Srpske na posjeti, kao i na pomoći ugroženima nakon razornog zemljotresa koji je pogodio područje Petrinje i Gline.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Štaba civilne zaštite zaduženim za uklanjanje posljedica razornog zemljotresa.

Cvijanović će obići ugrožene porodice i stanovništvo u Hrvatskoj, kojima su Srpska i njen kabinet uputili pomoć nakon zemljotresa koji se dogodio krajem prošle godine.

U 12.30 časova predsjednica Republike Srpske posjetiće Glinu i Majske Poljane, naselje najteže pogođeno zemljotresom.

Cvijanović će u 15.00 časova posjetiti manastir Јasenovac.

Autor: RTRS