“Potrebno je preispitati pod čijim su uticajem sudovi i Tužilaštvo u Republici Srpskoj i zašto često donose odluke koje nisu u skladu sa zakonskim normama, osnosno ne preduzimaju ništa da zaštite institucije i građani i njihova imovina“, poručio je danas narodni poslanik Ilija Tamindžija prilikom diskusije o novom Krivičnom zakonu u NSRS.

On se posebno osvrnuo na nedavni primjer „talačke krize“ u Trebinju od strane Nebojše Vukanovića, odnosno uzmemiravanja , nedozvoljenog snimanja i okupacije najznačajnije  kompanije u Srpskoj, Elektroprivrede Republike Srpske.

“ Sramno  je da se Vukanovć hvali okupacijom institucija, i kako je sam nazvao talačkom krizom. Šta ste uradili povodom toga? Šta je preduzeto? Svi smo vidjeli da je više radnika Elektroprivrede nedozvoljeno snimao i svima je jasno da se radi o krivičnom djelu , osim izgleda trebinjskom pravosuđu“,  rekao je Tamindžija.

On je naglasio da je više puta u NSRS dobio odgovor da je nedozvoljeno snimanje krivično djelo , ali da je portparol Elektroprivrede Republike Srpske kada je to isto djelo prijavila policiji od dežurnog tužioca dobila poruku da nema elemenata krivičnog djela. Ista poruka stigla je i ostalim radnicma Elektroprivrede koji su prijavili policiji nedozvoljeno snimanje i uznemiravanje.

“Pozivam ministra Kasipovića da se pozabavi ovim slučajem i da nam da odgovor i pitam šta još gospodin Vukanović treba da uradi i šta treba da se desi, pa da pravosudne institucije reaguju”, rekao je Tamindžija.

On je dodao da je Vukanović u stalnom prekršaju i da mora biti ispitano ko i šta stoji iza njega pa ima takav uticaj na pravosudne organe.

“Da li je to strah ili su to određeni lobiji”, pitao je Tamindžija.

On je naglasio da je pravni presedan napravljen kada je Vukanović na ulici napao i snimao bez dozvole  predsjednike Osnovnog i Okružnog suda u Trebinju i kada za ovo djelo nije odgovarao.

“Ako se niko nije osvrnuo na napade na predsjednike sudova, ko više može da ima povjerenje u ovakve pravosudne institucije?”, pitao je Tamindžija.

Tamindžija je zaključio da su zakazale najbitnije institucije i da očekuje od nadležnog ministarstva da se pozabavi pravosuđem, zaštitom građana i njihove imovine.

Izvor: Hercegovina press