Samo dvije nedelje posle prve doze “Fajzer Biontekove” vakcine, 85 odsto vakcinisanih razvilo je prilično dobru zaštitu od kovida 19.

Poslije prve doze ruskog “sputnjika V” efekat je isti, ali antitijela taj zaštitni nivo dostižu nekoliko dana kasnije nego kod vakcinisanih “Fajzerovom” vakcinom. Za vakcinu kineskog “Sinofarma” još nema dovoljno podataka, jer je njime imunizacija počela nešto kasnije, ali je dosad potvrđeno da na ovu vakcinu ima najmanje neželjenih reakcija, a ne očekuje se ni da će njen efekat biti manji nego kod prve dvije.

Ovakve utiske o efiktima vakcina stručnjaci su stekli za nepun mjesec od početka masovne imunizacije, ali na malom broju pacijenata, i tek će ih proveriti kroz studiju sa više ispitanika. Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), otkriva, za Novosti, da je dogovoreno da se istraživanje radi na ljekarima, koji su prvi i vakcinisani, i da u INEP-u očekuju značajne količine uzoraka koje će ispitivati.

– To što smo dosad zaključili da Fajzer Biontekova vakcina najbrže stvara dobar imunitet ne znači da je ona i najbolja .  Kod sputnjika je imunološki odgovor, takođe, podjednako dobar pred revakcinaciju. Nema razloga da sumnjamo da će isto biti i sa kineskom vakcinom. Ali, sve to tek treba da se naučno verifikuje – rekla je ona.

Prema onome što je dosad zaključeno, imunološki odgovor posle prve doze, i Fajzerove i vakcine Sputnjik V, možda bi bio dovoljan za zaštitu od infekcije virusom korona, i bez revakcinacije. O promjeni pravila se, međutim, čak i ne razmišlja, jer je mnogo toga još nepoznato.

– Sve dok se ne dokaže da vakcinisani koji su razvili antitijela ne prenose infekciju koronom, moraju da se poštuju opšte epidemiološke mjere .  Već znamo da vakcina “radi”, da se stvaraju antitijela i da možemo da se uzdamo u to da će ona štititi od najtežih komplikacija kovida 19, ali da li se razvijanjem imuniteta poslije vakcinacije zapravo i prekida put transmisije virusa, to još ispituju timovi naučnika širom svijeta kaže ona.

Iako preliminarni rezultati ukazuju da Fajzer-Biontekova vakcina najbrže stvara zaštitu, na nju je evidentiran i najveći broj neželjenih reakcija.

– Ta vakcina dobro djeluje, ali je problem preterana reakcija na ovo cepivo i najčešće prijavljivana neželjena dejstva – objašnjava sagovornica.

Kako kaže dr Gnjatović, ne može da se sugeriše pojedinim kategorijama stanovništva, po starosti ili zdravstvenom stanju, da ne primaju ovo cjepivo. Jednostavno se poštuje samo uputstvo proizvođača da je ona kontraindikovana samo za one koji su već imali teške alergijske reakcije.

Posle primanja prve doze “sputnjika V” potrebno je više vremena da se sintetiše protein, pa je imunološki odgovor na ovo cjepivo sporiji. Odgovor na svaku vakcinu, međutim, zavisi od ukupnog zdravstvenog stanja vakcinisanog.

– I kineskom vakcinom se postiže imuni odgovor poslije prve doze, ali to tek treba da izmjerimo.  Prednost ove vakcine je što na nju ima najmanje neželjenih reakcija  – kaže Gnjatović.

Izvor: Srpskainfo