Želim da film “Dara iz Jasenovca” pokrene da se uradi još nekoliko ostvarenja na ovu temu, jer tu ima toliko neispričanih stvari, rekla je scenaristkinja filma Nataša Drakulić i najavila da će scene koje nisu ušle u film biti složene u seriju.

na je na TV Prva rekla da su autori filma, koji je prikazan u subotu na RTS i RTRS, stavili samo ono što čovjek može da podnese da pogleda, jer je u realnosti to bilo mnogo surovije.

“Ovaj film je sve samo ne propaganda, ne govori protiv Hrvata, nego protiv ustaša”, ističe Drakulić.

Ispričala je da je bilo mnogo verzija scenarija i da je snimanje trajalo tri mjeseca.

FOTO: RTS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: RTS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Kada je (reditelj) Gaga (Predrag Antonijević) odlučio i kada smo shvatili da je vizura djeteta najjednostavniji put, ako put može biti jednostavan, onda pričaš kroz nju i vidiš šta ona svojim očima vidi. To je možda bila pametna odluka – rekla je Drakulić.

Navela je da postoji mnogo scena koje nisu ušle u film.

– Radimo na tome sve scene koje nisu ušle u film složimo u seriju da bi ona bila spremna na jesen – kaže Drakulić.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Navela je da je počastvovana što je za film od države dobila Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena i da je to samo podstrek za njen dalji rad.

Djevojčica Biljana Čekić, koja je u filmu igrala Daru, kaže u uključenju za TV Prva da joj je drago što su film vidjeli mnogi ljudi.

– Ostavio je emotivan utisak, možda emotivniji nego kad smo snimali – kaže Čekić.

Ispričala je da je tekst lako zapamtila, da ga je učila prije snimanja scena, a da joj je najteže bilo snimanje noću, jer nije navikla da tako kasno ostane budna.

U školi je, kaže, učila o Jasenovcu, a o tome se pričalo i u njenoj kući s obzirom na to da joj je prabaka i nekoliko rođaka bilo u Jasenovcu.

Planira, kaže, da upiše srednju školu, a kasnije i FDU.

Muziku za film “Dara iz Jasenovca” komponovala je Aleksandra Kovač zajedno sa dugogodišnjim partnerom Romanom Goršekom, koja u uključenju za TV Prva kaže da je to priča na koju niko ne može da ostane ravnodušan.

Izvor: Srpskainfo