Ni nakon što su potvrđeni rezultati ponovljenih izbora za Srebrenicu, bošnjačke partije ne mire se sa porazom. Njihovi lideri, pod patronatom Islamske zajednice, potpisali su izjavu o političkom programu i položaju Bošnjaka u toj opštini. Najavljuju zakon i sistemsku deklaraciju, kojim bi iz Sarajeva i Federacije, u tom dijelu Srpske kreirali obrazovni sistem, privredni ambijent, zdravstvenu zaštitu…, s konačnim ciljem da se Srebrenica, suprotno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH izdvoji iz Republike Srpske, i da joj se dodijeli poseban status.

Uoči prošlih izbora reis Islamske zajednice Husein Kavazović, nimalo tolerantno i miroljubivo, “mitingovao” je iz daleke Švajcarske da se ne dozvoli “da Vlah bude načelnik Srebrenice”! Nakon posljednjih, ponovljenih, u svojim odajama okupio je bošnjačku “elitu”. Odlučili su potpisima iz Sarajeva da “renoviraju” Srebrenicu.

“U roku od 60 dana izraditi sveobuhvatan program opstanka i održivog razvoja povratnika u tom dijelu BiH” koji je, kako to pišu na papiru, trenutno u sastavu Republike Srpske; omogućiti im zdravstvenu zaštitu u Federaciji, izgraditi bosanskohercegovačke školske centre, iz svih budžeta – od opštine do BiH, izdvojiti do 2 odsto za povratnike, i na kraju donijeti novi Statut kojim bi Srebrenica dobila poseban status i bila proglašena regijom od evropskog značaja. Ovo je samo dio sarajevskog papirantog plana uoči izbora 2022. godine.

– Da se zajednički izađe na izbore, da se zajednički ide na to da Federacija posebno snažnije finansijski podupre projekte u Republici Srpskoj i povratnike. Šta nama znači dati jedan ili dva odsto od budžeta, nekih 50 ili 100 miliona od budžeta koji je preko 5 milijardi – kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

I “izjavu” su potpisali svi osim lidera SDP-a. Nerminu Nikšiću “zasmetala” je medijacija vjerske zajednice. No zato je na principima “medijatora” sačinio Zakon, koji će na usvajanje ponuditi prvo sarajevskom, a onda ostalim kantonima. Na kraju i Federaciji. Limitirao je i donju granicu izdvojenog novca. Najmanje 250.000 maraka godišnje iz sarajevskog budžeta.

– Imamo urađen draft zakona o pomoći građanima Srebrenice, ponavljam ne vlastima nego građanima Srebrenice koji ćemo vrlo brzo uputiti u proceduru – poručio je Nikšić.

Za tri decenije iz Sarajeva put Srebrenice otišle su ne stotine hiljada, već milijarde maraka – budžetskih i doniranih sredstava. Samo su se negdje na tom putu “zagubile”. Načelnik Srebrenice pita nije li, ovaj put uz planove za novo pranje para, po srijedi i prizemno negiranje legitimnih institucija.

– Ono što se dešava svakodnevno jeste nastojanje da se ukine Republika Srpska, da se atakuje na njene institucije. I ovo je jedan atak da obiđu institucije, odnosno opštinu pa da usmjeravaju neka sredstva za Bošnjake – tvrdi Grujičić.

A posljednji put kada su iz Sarajeva projektovali “bolju budućnost” za Bošnjake Srebrenice, opustošeno je cijelo jedno selo.

– Oni su jedno selo Ljeskovik iselili takvom politikom, iselili su 30 porodica i 14 djece. To su pokušali i sada i mislim da bi narod trebao konačno da se obračuna s njima – kaže mještanin Bego Bektić.

Ako ne narod Srebrenice, institucije Republike Srpske, sigurno hoće. Јer ustavni i svaki drugi kapacitet, za to imaju. Igora Žunića više brine “integracione snage” iz Srpske na čiju pomoć sarajevske “patriote” računaju.

– Vrijeme će pokazati koje su to struje mada u djelovanju pojedinih partija u Srpskoj to se već osjeti. U suštini kakva god Rezolucija da bude svi potpisnici moraju znati da je Srpska neupitna u svojoj nadležnosti, da ništa ne mogu uraditi mimo institucija Republike Srpske – rekao je Žunić.

Da je sarajevska želja za pomoć povratnicima iskrena, pogledali bi prvo u vlastito “bajkovito” dvorište. A tamo u mandatima nisu mogli da pronađu ni 17 Srba za Dom naroda. Ako je Bošnjacima toliko loše u Srpskoj, pa i u Srebrenici kako je moguće da ih se prema posljednjem popisu, 180.000 vratilo. Naspram ni 50.000 Srba u Federaciju. I zašto Srbi bajkovitu i bogatu Federaciju i dalje napuštaju!?

Autor: RTRS