Od 16 kulturno-umjetničkih društava /KUD/ i udruženja građana čiji rad spada u amaterizam u kulturi, a koji se sufinansiraju iz budžeta grada Prijedora, Gradskoj upravi samo KUD “Kozara” iz Kozarca nije dostavilo izvještaj o radu u prošloj godini.
U informaciji Odjeljenja za društvene djelatnosti grada, koja je izazvala brojne diskusije na posljednjoj sjednici Skupštine, navodi se da ukupna aktivnost svih društava i udruženja u prošloj godini 90 tradicionalnih i šest onlajn nastupa, te 20 radionica i 2.137 realizovanih proba, dok u samo godinu ranije bila 423 živa nastupa i 3.707 proba.

“U poređenju sa 2019. godinom, broj članova, koji je tad iznosio 2.061 aktivnih i 218 pomažućih, u izvještajnoj godini je manji, odnosno iznosi 1.758 aktivnih i 117 pomažućih članova”, navodi se u informaciji.

Prema broju društava i udruženja i visini dodijeljenih sredstava, grad Prijedor je i dalje među visoko rangiranim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Lani je 90.000 KM odobreno za 10 KUD i dva udruženja iz oblasti amaterizma u kulturi koja se bave likovnom i dramsko-lutkarskom umjetnošću, dok je 20.000 KM bilo usmjereno za nabavku opreme KUD-u “Kozara” iz Kozarca.

“Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor imalo je posebnu poziciju u budžetu sa odobrenim iznosom od od 20.000 KM. Srpsko pjevačko društvo `Vila` je dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 KM jer zbog teške bolesti tadašnjeg predsjednika protojereja Ranka Maletića Odjeljenju za društvene djelatnosti nije dostavljen izvještaj o radu za 2019. godinu. Iz tog razloga, Društvo je ostalo bez redovnog sufinansiranja iz budžeta grada za 2020. godinu”, navodi se u informaciji.

Za osnivanje i rad Gradskog hora “Prijedor” izdvojeno je 50.000 KM lani, a u posljednjem broju Službenog glasnika grada objavljena je odluka o učešću u finansiranju ovog hora iz budžeta grada u iznosu od 10.000 KM za prva tri mjeseca ove godine.

“Sastanci koje je održala Gradska uprava sa svim relevantnim akterima inicijative osnivanja gradskog javnog hora, su, uprkos pandemiji, urodili plodom pa je u junu prošle godine hor i osnovan. Oko 90 naših sugrađana je aktivno u juniorskoj i seniorskoj sekciji, dok su djeca uzrasta od četiri do osam godina članovi sekcije Pčelice”, navodi se u informaciji.

U informaciji se ističe da se koordinaciono tijelo, osnovano u novembru 2018. godine i sastavljeno od predstavnika društava i udruženja u oblasti amaterizma u kulturi, čiji je cilj aktivno bavljenje problematikom amaterizma u našoj lokalnoj zajednici, tokom 2020. godine nije sastalo nijednom.

Izvor: Agencije