Psiholozi Danijel Svigli i Gari Lupjan objasnili su u jednoj studiji da je razgovor sa samim sobom koristan i da su najpametniji ljudi na planeti redovno to činili dok su bili sami.

Ako razgovarate sami sa sobom, to pokazuje da ste samopouzdani i da ste svjesni da možete da računate samo na sebe, tvrde psiholozi.

Prema studiji spomenutih psihologa, ovo su prednosti razgovora sa sobom:

Mozak radi efikasnije

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket i nabrojali im šta sve treba da kupe.

U prvom dijelu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom dijelu ponavljali naglas šta treba da kupe. Ispostavilo se da su ponavljajući naglas uspjeli da zapamte više proizvoda.

Psiholozi ističu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati odranije.

Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktiviraju određena vizuelna svojstva u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete da vizuelizujete, tada isti postupak može samo da vas uspori i zbuni.

Organizuju se misli

Pričanje naglas sa samim sobom i te kako pomaže u organizovanju zbrkanih misli u glavi.

Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate samog sebe – to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi. Takođe, lakše ćete donijeti važne i teške odluke, razjasniti neku problematičnu situaciju u životu itd.

Lakše se dolazi do cilja

Pravljenje liste ciljeva i pokušavanje da ih ostvarimo, može da bude težak izazov.

Tiho ponavljanje će ovaj proces učiniti lakšim i mirnijim, a vi ćete biti manje zabrinuti kada na tom putu naiđete na neki problem.

Psiholozi navode da se ponavljanjem naglas mnogo bolje koncentrišemo na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se krene dalje kada dođe do problema, piše ddl.rs.