Politički analitičar Anđelko Kozomara ocijenio je da banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković sve radi u korist svoje štete i da se može dogoditi da podijeli opoziciju.

– Već sada, godinu i po dana prije izbora, vidi se neskriveni razdor unutar opozicije i da je vođa tog razdora upravo Draško Stanivuković – rekao je Srni Kozomara.

Kozomara je dodao da je svakome ko se bavi politikom jasno da opozicija u stvari ne nudi ništa novo za promjene, nego samo golu borbu za vlast.

– Oni već sada dijele ko će biti kandidat za najviše pozicije, a niko pri tome ne iznosi nikakav politički program za bolji život građana u Republici Srpskoj – naveo je Kozomara.

On je ocijenio da je Stanivuković “zaigrao opasnu igru po njega” i da je, s obzirom da je mlad i da je pred njim politička karijera, mogao da ima malo mudrije savjetnike koji bi ga vodili u izbornu pobjedu naredne godine.

Kozomara je rekao da Stanivuković odavno igra samostalnu igru u političkom životu, ne samo Banjaluke, nego i Republike Srpske.

– Svjedoci smo da on najavljuje velike promjene 2022. godina na opštim izborima i da će ih on predvoditi. Očigledno je da je Stanivuković instruisan da se ne bavi Banjalukom i njenim razvojem, da ne učestvuje u donošenju važnih odluka za Grad – izgradnju puteva, vodosnabdjevanju, izgradnji mostova, nego da pravi cirkus i da najavljuje već sada velike promjene 2022. godine – istakao je Kozomara.

On je naglasio da nije sporno da to rukovodstvu PDP-a smeta, jer računaju da su ga oni stvorili, da je na njihovoj listi pobijedio na izborima za gradonačelnika Banjaluke i da treba da poštuje partijsku disciplinu.

– Pogotovo sujetni /Mladen/ Ivanić i sujetni /Branislav/ Borenović ne dozvoljavaju nekom junoši da im oni oduzme primat i da se stavi na čelo promjena u Republici Srpskoj. Ono što je nepovoljno po Stanivukovića jeste da se njegov najbliži saradnik, možda glavni motor pokretač u njegovom političkom životu, Јelena Trivić, takođe, distancirala od njega – rekao je Kozomara.

Kozomara napominje da Trivićeve gotovo nigdje nema na javnoj sceni zajedno sa Stanivukovićem, a da su donedavno bili gotovo nerazdvojni, kao “nokat i meso”.

Govoreći o diplomatskom skandalu i afera “bubica”, koju je izazvao Stanivuković, Kozomara kaže da mladi gradonačelnik očigledno ne poznaje dovoljno državne protokole i odnose koji su obavezni u susretima sa najvišim zvaničnicima ne samo drugih država, nego uopšte u političkim komunikacijama sa ljudima koji nisu njegova porodica.

– Stavio je bubicu s očiglednom namjerom da to koristi u vlastitu promociju u datom trenutku da pokaže šta je dogovarao sa predsjednikom Srbije, kako bi se vjerovatno suprostavio mišljenjima da /predsjednik Srbije/ Vučić razgovara u Republici Srpskoj samo sa /srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom/ Dodikom, /predsjednikom Republike Srpske/ Željkom Cvijanović i zvaničnicima koji su na vlasti u Srpskoj – rekao je Kozomara.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izazvao je reakciju protokola predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa “bubicom” i pokušao da ga snima, ali mu je oduzeta.

Autor: SRNA/RTRS