Niti potcjenjujemo niti dijelimo borce, oni su za nas svi jednaki, poručio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković gostujući u našoj emisiji Aktuelno

– Naš javni poziv za boračku populaciju kreće od 5. maja i poslije toga krenuće isplata. Imaju komisije koje trebaju da pregledaju prispjelu dokumentaciju, a sve komisije svoj rad obavljaju u lokalnim zajednicima. Pozivam komisije da ubrzaju procedure, jer mi možemo krenuti sa isplatom kada oni dostave te obrađene spiskove – naglasio je Višković.

Višković je još jednom ponovio da nema nikavih podjela u boračkoj kategoriji.

– Svako ima pravo na svoj stav i mišljenje. Vlada nije imala nikakvu namjeru da na bilo koji način nekoga dijeli. Sve je radila jedna komisija, na čelu sa resornim ministrom za boračku populaciju, gdje su učestvovali svi predstavnici nevladinih organizaciji proistekli iz otadžbinskog rata. Јednoglasno su usvojeni svi kriterijumi. Boračka popluacija zaslužuje našu pažnju – poručio je Višković.

Premijer Srpske još jednom je pozvao sve na jedinstvo i poručio da niko ne huška borce i ne koristi ih u bilo kakve svrhe.

– Pozivam sve ljude koji se bave odgovornim poslovom da ne zloupotrebljavaju borce u te svrhe. Pojavila se informacija oko tih 100 KM. Ona neće biti manja od 100 KM, i može se lako desiti da taj iznos bude i veći. Naši borci treba da isprate javni poziv, i da to urade u okvirima lokalnih zajednica, i da iskoriste to svoje pravo. Želimo da dobijemo jasnu sliku naših demobilisanih boraca, kako bi u narednom periodu mogli im posvetiti još pažnje po svim pitanjima – naglasio je Višković.

On je istakao da se sva borčka pitanja rješavaju na vrijeme, pogotovo kad je riječ o isplatama.

– Na vrijeme smo isplatili godišnji borački dodatak, isto tako uredno se isplaćuje mjesečni dodatak. Invalidnine su povećane. Izdvajamo mnogo novca, ali to su naši borci zaslužili, i sigurno da ćemo u narednom periodu sistematski prići svim preostalim borcima – zaključio je Višković.

Autor: RTRS