Elizabet Ričards, stručnjak za parfeme otkrila je nekoliko savjeta kako biste ih trebali koristiti ljeti kako bi se miris što duže zadržao na vama usljed vrućina i znojenja.

Stavljajte ga slojevito

Umjesto nekoliko šprica mirisa koji će izblijedjeti tokom ljetnih dana, slojevito stavljajte svoj omiljeni parfem stavljajući ga na više mjesta. Osim toga, probajte iskombinovati više mirisa odjednom. To je izvrstan način da vam miris duže ostane.

Kad razmišljate o proizvodima koje nanosite ujutro – od gela za tuširanje do hidratantne kreme ili ulja za tijelo – sve to može uticati na duži miris vašeg parfema. Slojevi takođe daju priliku za stvaranje jedinstvenog mirisa koji će duže trajati tokom dana.

“Svaki miris ima različite karakteristike i nošenjem više od jednog parfema u isto vrijeme možete stvoriti svoj vlastiti miris. Note uključujući metvicu, bosiljak, cvijet narandže i citrus, sinonim su za ljeto i savršeni su sastojci za slaganje jednog na drugi”, objašnjava Elizabet.

Raspršite parfem po različitim dijelovima tijela

Zaboravite prskanje parfema na ručni zglob ili vrat. Prskajte ga na laktove i na pupak tokom ljeta. Tako će duže miris trajati. Sjetite se bilo kojeg mjesta na kojem koža nije izložena.

“Ljeti vrućina može ubrzati isparavanje parfema, pa bih preporučila da svoj omiljeni miris poprskate po laktovima, iza koljena, pa čak i po pupku. To će vam pomoći da se miris duže osjeti, jer su takva mjesta obično zaštićena od direktne sunčeve svjetlosti”, objašnjava Elizabet.

Osim toga, u to može spadati i kosa.

“Stavite nekoliko kapi parfema na krajeve nakon pranja kose kako biste mirisali poput kraljice”, rekla je Elizabet.

Bočice parfema ljeti možete staviti i u frižider

Vaše boce mogu izgledati lijepo na toaletnom stoliću, ali zbog svjetlosti i vlage mirisna nota parfema mogla bi se pokvariti, a to će s vremenom uticati na miris.

Elizabet preporučuje da svoje omiljene mirise čuvate na suhom, hladnom mjestu ili čak u frižideru. Hlađenje parfema koji ima osvježavajuće mirisne note daće mu maksimalan učinak.

Hidratacija

Ako želite da vaš parfem traje još duže, pobrinite se da je vaša koža dobro hidrirana.

Tuširanje hidrira kožu, što pomaže pojačavanju mirisa. Kada ste hidrirani tako stvarate izvrsnu bazu za vaš miris”, objašnjava Elizabet.

Nemojte previše prskati ili trljati zglobove

Možda mislite da je obilno prskanje vašeg omiljenog parfema najbolji način da se on duže osjeti. Međutim, to nema nikakvog pretjeranog učinka, a time samo trošite miris.

Toplina pojačava miris pa tako rizikujete da on nakon nekog vremena postane preintenzivan. Ako želite nositi puno parfema, tada je lagani i svježi miris najbolja opcija za ljetne mjesece.

Elizabeth takođe predlaže da nakon prskanja ne trljate zglobove, jer to utiče na miris.

“Trenje i vrućina mogu uticati na miris zbog čega će miris izgubiti svoju oštrinu. Poprskajte parfem i pustite da uđe u vašu kožu”, savjetuje Elizabet, piše Daily Mail.

Izvor: ATV