Svaki put, siguran sam, kada dođemo u ovu svetu zemlju, dubinski znamo da smo se vratili u dom očeva, poručio je danas patrijarh Porfirije, nakon liturgije u Gračanici, povodom Vidovdana.

O tome svjedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška toliko svetinja svjedoči o tome da je ovo dom, Kosovo i Metohija zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumiju.

Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani, Patrijaršija, Sveta Trojica, Devič. Kosovo i Metohija, naše ime i prezime jeste pravoslavna crkva. Jesu to biseri i dragulji kulturne i svjetske baštine, ali prije toga to su baštine naših otaca, naša baštine, baština Srba pravoslavnih i to nikome ne treba da smeta – poručio je Porfirije, piše Kosovo online.

Kako je dodao, svako ima svoju baštinu i svaku ima svoju kulturu, i naglasio da različitosti ne treba da budu povod za sukobe, prenosi Blic.

– Svako se na neki način Bogu moli, mi pravoslavni Srbi se molimo hrišćanski, pravoslavno Hristu vaskrslome i raspetome. Drugi se mole drugačije, to ne znači da darovi različitosti treba da budu povod za sukobe, za razdvajanja. Različitosti jesu upravo darovi, a sama riječ dar znači da smo nešto dobili da bi smo umnožili a onda kroz to iskupili sebe i darovali sebe drugima – istakao je patrijarh.

On je upitao treba li ikome govoriti čija je baština pred kojom stoji danas.

– Gračanica su nače oči, uši, srce. To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredijelio. Izabrao je vjeru u Hrista, a ne večeru, što ne znači da večera nema svoju, da nam nije potrebna i da ne treba da se brinemo o njoj već da jedni drugima otvaramo trpeze ljubavi za zajedničke večere. Večera bez vjere, to je sve ono što jesmo i što imamo mi i čitav svijet, bez vjere u Hrista postaje samo ljuštura, utvara besmislena i prazna. Opredijelio se knez Lazar za Gračanicu, opredjelio se da ima oči, uši, srce – rekao je Porfirije.

On je upitao one koji kažu “odrecite se Gračanice i svetinja na Kosovu i Metohiji, odrecite se Kosova i Metohije”, da li bi pristali da njima “iskopaju oko, isjeku uši, iščupaju srce?”

– Znamo mi dobro da ne bi ste pristali, a htjeli biste to od nas. Mi čujemo, gledamo osjećamo, Vidovdanom i Gračanicom a to znači Hristovo jevađelje, to je Vidovdan. Bog Hristos na prvom mjestu to je unutarnja duhovna bitka i borba za unutarnju duhovnu, suštinsku slobodu. Slobodu od svakog tiranina koji hoda nečastiv po zemljinoj kugli. Od biranja bilo čega što je prolazno, sloboda od svake vrste idola, sloboda od izbora komfornog i lakog života po cijenu da izgubimo ono što jesmo svoje srce, oči i uši – naglasio je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je nedavno bio u Bujanovcu i pitao razigranu decu da li se mole.

– U glas su odgovorili ‘da’. Za koga? Za svu djecu svijeta, za djecu koja su naše komšije, a drugačije se mole i drugim imenima se zovu. Gledamo i susrećemo se sa drugima kroz Jevanđelje Hristovo – poručio je Porfirije.

Izvor: Srpskainfo