Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku raspravljano je o BiH, odnosno OHR-u i imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika.

Prvi je govorio predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja koji se usprotivio imenovanju novog viskog predstavnika u BiH.

– Imenovanje nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira, vodiće u haos i uništiće sve pozitivno u posljednjih 25 godina. Јesmo li htjeli ovaj scenario kad smo potpisali Dejton? – upozorio je on.

Podsjetio je da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira i da kategorično odbija ovo imenovanje.

Nebenzja je rekao je da je procedura za imenovanje visokog predstavnika jasna, da se on imenuje uz odobrenje strana u BiH i Savjeta bezbjednosti UN-a.

Kako je rekao, ništa od ovoga se nije dogodilo u slučaju Kristijana Šmita.

– Šmit je bio jedini kandidat i PIK ga je odobrio bez ikakve diskusije – rekao je Nebenzja uz primjedbu da bi ovo moglo da ima štetne posljedice po BiH.

Govoreći o obraćanju ministarke inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, koja nije imala ovlaštenja da se obrati na sjednici, ambasador Rusije je istakao da ona nema zakonito pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Savjetom bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje.

On je postavio pitanje da li izjave Turkovićeve odražavaju stav oba entiteta BiH ili je to njeno lično mišljenje – na koje ima pravo – i da li je ono što ona govori koordinisano sa Predsjedništvom BiH i na koji način.

– Dobili smo pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da nemate zakonito pravo da govorite u ime svih strana – naglasio je Nebenzja.

Na kraju rasprave je poručio da nije na članicama ovog tijela UN da odluče da li Turkovićeva ima ovlaštenje da predstavlja sve strane u BiH, već o tome treba da se odluči u toj zemlji.

Članice Savjeta bezbjednosti UN nisu se izjašnjavale glasanjem o ovom pitanju.

Prethodno je Turkovićeva u obraćanju rekla da još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a.

Predstavnik SAD u Savjetu bezbjednosti Ričard Mils rekao je da za imenovanje visokog predstavnika u BiH nije potrebna saglasnost svih članica Savjeta bezbjednosti, te da se tome protivi samo Rusija.

Kineski ambasador Geng Šuang poručio je da niko ne treba da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja, uključujući i ona koja se tiču BiH.

Autor: RTRS