Planinari iz nekoliko mjesta u Podgrmeču odlučili su da „Gmečkim maršem“ prvih dana jula iskažu počast i poštovanje velikom i znamenitom piscu Branku Ćopiću.

Organizacioni odbor „Grmečkih sportskih igara“, koje se tradicionalno održavaju u Lušci Palanci, u saradnji sa Opštinom Krupa na Uni i planinarskim društvima „Klekovača“ iz Prijedora i „Paok“ iz Banjaluke, 3. jula organizuju „Grmečki marš“, stazama djetinjstva Branka Ćopića.

Više od stotinu planinara će se ujutro okupiti ispred piščeve rodne kuće, a potom, planinskim putevima, njivama, livadama, šumom i preko rijeka i potoka, kako za Srpskainfo opisuje ovo putovanje Sveto Mrđa, jedan od organizatora marša, krenuti u Korčanicu i Lušci Palanku.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Ovaj program dugo smo osmišljavali i pripremali. Posebno smo ponosni na činjenicu da planinari time čuvaju uspomenu na velikana naše književnosti Branka Ćopića. Tog dana najviše ćemo prepričavati njegove priče, pripovijetke, anegdote, sjećati se Brankovog odnosa prema zavičaju kojeg nikada nije zaboravio – kaže Mrđa iznoseći detaljan plan planinarskog pohoda grmečkim krajem.

– Okupljanje je u Prijedoru 3. jula, rano ujutro, odakle ćemo autobusima u Hašane. Posjetićemo prvo Brankovu rodnu kuću, organizovati kulturno-umjetnički program, a nakon toga će se učesnicima „Gmečkog marša“ obratiti Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni. Od značajnijih mjesta, tokom marša, planiramo posjetu Korčanici, gdje ćemo položiti vijence u čast oslobodilaca u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga prirediti planinarski ručak – pojasnio nam Mrđa, višegodišnji aktivista na očuvanju uspomene na poznate ličnosti grmečkog kraja, čuvar tradicije i narodnih običaja.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Mrđa je takođe inicijator „Grmečkih ljetnih igara“ u Lušci Palanci, gdje se svake godine u julu okuplja više hiljada Grmečlija koji su tokom rata odselili u druga mjesta, u Republiku Srpsku, Srbiju ili svijet.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Rodni kraj ne zaboravljamo, svjesni da Grmeč tuguje više od dvije decenije, jer nema njegovog naroda sa kojim je vojevao kroz dugu istoriju. Zato koristimo svaku priliku da se vratimo, bar na dan ili dva, na kratko, da oživimo uspomene koje uveliko blijede. Ipak, svoju Palanku, Grmeč, Krupu i Krajinu ne zaboravljamo, jer je to obaveza koju smo preuzeli od svojih predaka – objašnjavaju organizatori „Gmečkog marša“, manifestacije velikog značaja za mnoge bivše stanovnike živopisnog kraja i čuvene, mnogo puta opjevane Grmeč planine.

Učesnici marša preći će dionicu dugu 30 kilometara. Nakon Hašana, na putu do Korčanice i Lušci Palanke, proći će kroz Potkalinje, Majkić Japru, Praštale i druga naselja, poznata iz knjiga i romana Branka Ćopića.

Izvor: Srpskainfo