Ljeto je i svi smo željni odmora, posebno nakon naporne i teške borbe sa virusom korona. Radujemo se putovanjima kao da su prvi put. Ove godine za turiste iz Srpske posebno su otvorene zemlje regiona, a među njima prednjači crnogorsko primorje.

Na aerodromu Mahovljani mnogo putnika za Tivat. Nema posebnih epidemioloških mjera za ulazak u Crnu Goru, a cijena povratne avionske karte je 89 evra.

– Već dveje sedmice obavljamo letove dva puta sedmično petkom i nedjeljom i za sada smo jako zadovoljni popunjenošću i interesovanjem – naglasioje Predrag Todorović, izvršni direktor “Er Montenegro”.

Gosti iz Republike Srpske i BiH su na drugom mjestu prema broju turista koji borave na crnogorskom primorju, odmah iza turista iz Srbije.

– Dođite da se odmorite i opustite. Crna Gora je jedna prelijepa destinacija. Najpoznatija je po primorju i gosti iz BiH i Republike Srpske dolaze posebno na primorje – istakla je Ana Tripković Marković, direktorka nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Maja Lijašević, direktorka Turističke organizacije Budva, govorio je o cijenama smještaja.

– U privatnom smještaju u Budvi može se naći od zavisnosti od lokacije i kategorije smještaja je od 10 evra pa naviše, a u hotelskom smještaju takođe zavisno od lokacije i kategorije od 35 evra naviše – naglasila je Lijaševićeva.

Najčešća rečenica koju smo čuli od ugostiteljskih radnika i turističkih vodiča bila je “prošlu godinu smo preživjeli, ali ne ponovila se”.

– Bolje je, vrti se dešava se nešto, svi smo to čekali, a prošla godina je bila užasna, pogotovo ovde na primorju gdje 70-80 odsto ljudi direktno živi od turizma – priča Nataša Velimirović, turistički vodič iz Kotora.

Ukusi mora i gora sastali se u gastronomskoj ponudi. Novinari Srpske imali su čast da plaža Trinčića zalaz bude samo za njih.

Brzina dolaska, gostoprimstvo, noćni život, to je crnogorsko primorje. Od polovine ovog mjeseca najvaljuju i novo ublažavanje epidemioloških mjera.

Autor: RTRS