Nakon dvodnevne posjete BiH, direktora Evropske službe za inostrane poslove za zapadni Balkan Angeline Ajhorst i izaslanika američkog predsjednika za zapadni Balkan Metjua Palmera i definitivno je jasno da se rješenje izmjena izbornog zakonodavstva BiH još ne nazire.

Razgovori su pokazali da su razlike među strankama u Federaciji BiH nepremostive, prvenstveno o načinu izbora članova Predsjedništva BiH. Dok su zvaničnici iz Brisela i Vašingtona decidno potcrtali da neće nuditi rješenja, već samo podršku za dogovor, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručuje kako će Republika Srpska podržati svaki kompromis unutar Federacije, podsjećajući da je Srpska svoj “zadatak” odavno već riješila.

Јoš pod utiskom vlastitog tumačenja skorašnje rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu, većina lidera partija sa sjedištem u Sarajevu, od dvodnevne sinhronizovane diplomatske ofanzive Sjedinjenih američkih država i Evropske unije, priželjkivali su potajno, izbornu reformu na poslužavniku.

Na štetu hrvatskih stavova i konstitutivnosti naroda. Umjesto toga, stigle su jasne poruke – obaveze ostaju domaćim pregovaračima.

A uz odluke Evropskog suda za ljudska prava kojima se otklanja diskriminacija nekonstitutivnih naroda, potrebno je ispoštovati i rješenje Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih u Predsjedništvu BiH i u Domovima naroda.

Preuzeti zadatak Srpska je riješila čim se pojavila presuda “Sejdić – Finci”. Eliminisanjem prefiksa srpski – prilikom direktnog izbora člana Predsjedništva iz Republike Srpske.

Korak dalje bio bi objedinjavanje funkcije predsjednika Srpske i člana Predsjedništva iz Republike Srpske.

Tom inicijativom kaže predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izbjegao bi se dualizam u slučajevima kada različite partije osvoje funkcije, smanjili bi se troškovi…

No o toj inicijativi tek treba da se razgovara na nivou Srpske.

A za Federaciju, Srpska je spremna da prihvati svaki dogovor. Ali se u rješavanje tog problema neće uključivati.

Opširnije pogledajte u prilogu:

Autor: RTRS