U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba pod nazivom “7. Bijenale akvarela malog formata” koju ova ustanova realizuje u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Beograd.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ova izložba rezultat dugogodišnje saradnje ove dvije ustanove odnosno autora izložbe , istoričara umjetnosti LJiljane Subotić.
” Ovo je tipična grupna izložba, mnogo autora, mnogo poetika i različitih pristupa , a ono što je specifično i što povezuje sve radove je svježina i neposrednost koju akvarel kao tehniku samu po sebi čini”, naveo je Radonjić.

On je dodao da se većina autora odlučila za figurativni pristup tako da osim što će biti dobra za pogledati za stručnjake , poprilično će se svidjeti širokoj publici.
Izloženo je 130 radova 85 autora, većinom sa prostora bivše države-Srbije, BiH odnosno Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore.
Autor izložbe i kustos Galerije SKC Novi Beograd LJiljana Subotić istakla je da je ovo sedmo bijenale koje je karakteristično po tome što njeguje tu klasičnu tehniku i što je skoncentrisan na taj mali format.
“Ovo je nama zaista zadovoljstvo kad god dođemo u Prijedor i saradnja je uspostavljena od prvog bijenala i veoma mi je drago da posle beogradske publike ove radove može da vidi i prijedorska publika”, kazala je Subotićeva.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je pozvao sve građane da pogledaju ovu izložbu akvarela koja je ujedno i još jedan značajan kulturni događaj u gradu u programu prijedorskog Kulturnog ljeta.
Prijedorčani će ovu izložbu u Muzeju Kozare moći da pogledaju do 4.avgusta.

Izvor: prijedor24h