Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavio je danas da je iz medija saznao da navodno postoji neka vrsta novog temeljnog ugovora, koji je ponuđen Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i značajno se razlikuje od sporazuma koji su ranije usaglasili Vlada Crne Gore i SPC.

Mandić je rekao da je uvjeren da će “doći neka nova vlada koja neće pobjeći od obaveze da dogovoreni sporazum potpiše”.

– Imali smo zaokružen i kompletan tekst Temeljnog sporazuma koji je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Patrijaršiji u vrijeme zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora. Sada postoji informacija, a ako to nije tačno neko će demantovati, da je Krivokapić predložio novi temeljni sporazum, koji se značajno razlikuje u odnosu na onaj usaglašeni tekst – rekao je Mandić za TV Pink.

On je podsjetio da je DF i ranije upozoravao da “crnogorska Vlada i Krivokapić nikada neće potpisati sporazum koji je usaglašen, ako ga nisu potpisali onda u Patrijaršiji SPC”.

– SPC je djelovala na ovim prostorima i u vrijeme Otomanske okupacije, ona je neuništiva i to da li će neki slučajni Zdravko Krivokapić, koji je sticajem okolnosti postao predsjednik Vlade, potpisati sporazum ili neće, manje je važno. Crkva će i bez tog sporazuma funkcionisati – poručio je Mandić.

On je rekao da Krivokapić parlamentarnu većinu, a posebno njen dio koji čini dvije trećine, ništa nije konsultovao otkako su završeni izbori, da sam donosi odluke, a poslije se čudi što te odluke nemaju podršku.

– Mi smo na takvo ponašanje odgovorili onako kako se odgovara u demokratskim zemljama – otkazali smo podšku Vladi i spremni smo da sa ostatkom parlamentarne većine biramo novu vladu – dodao je Mandić.

Autor: SRNA/Srpskainfo